Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Banen en opleidingen

Alles wat je wilt weten over de vacature voor boekhouder

Een boekhouder is een persoon die verantwoordelijk is voor de boekhouding oftewel de financiële administratie van een bedrijf. Hij of zij werkt nauw samen met de accountant en neemt verschillende taken voor zijn rekening. Daarbij kun je denken aan het opstellen van de btw-aangiftes en de jaarrekening. Terwijl een boekhouder vooral een uitvoerende rol heeft, heeft een accountant een controlerende rol. De accountant heeft dus meer bevoegdheden. 

Welke taken voert een boekhouder uit?

Met welke taken je je als boekhouder bezighoudt, is gedeeltelijk afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Voorbeelden van werkzaamheden zijn het opstellen van facturen, de aangifte inkomstenbelasting verzorgen en de hierboven al genoemde btw-aangiftes en jaarrekening opstellen. Bovendien adviseer je klanten ook over belastingen en de financiële kant van hun bedrijfsvoering. In een vacature voor boekhouder kun je precies teruglezen wat een werkgever van zijn kandidaten verwacht.

Hoe word je boekhouder?

De meeste boekhouders hebben een mbo-opleiding op niveau 4 afgerond. Ze zijn daarmee geschoold tot administrateur. Ook kun je dit beroep met een hbo-bachelor uitvoeren. Vaak heeft iemand dan de hbo-opleiding Accountancy gevolgd. 

Eigenschappen die je nodig hebt voor deze functie

Wil je aan de slag als boekhouder, dan is het in de eerste plaats natuurlijk van belang dat je met cijfers weet om te gaan en analytisch vermogen hebt. Daarnaast moet je nauwkeurig kunnen werken. Een komma op een verkeerde plek zetten kan immers grote gevolgen hebben. Natuurlijk doe je meer dan alleen rekenen en de administratie verzorgen. Om je klanten van goede en betrouwbare adviezen te kunnen voorzien, is communicatief vermogen eigenlijk net zo belangrijk. Een boekhouder is veel meer dan alleen een rekenspecialist.

De arbeidsmarkt

Een vacature voor boekhouder is vandaag de dag niet moeilijk te vinden. Ieder bedrijf heeft immers te maken met boekhouding en dat betekent dat er volop vraag is naar professionals op dit gebied. Behalve bij een bedrijf aan de slag gaan, kun je er ook voor kiezen om als zzp’er voor jezelf te beginnen. Ondanks de vrijheid die dit je biedt, levert dit ook een hoop financiële onzekerheid op. De meeste boekhouders kiezen er dan ook voor om in loondienst te werken.

Wat verdient een boekhouder?

Niet in iedere vacature wordt direct vermeld wat het salaris voor een boekhoudfunctie is. Uiteraard ben je daar wel benieuwd naar wanneer je op zoek bent naar een baan binnen deze branche. Doorgaans kan gesteld worden dat het laagste brutosalaris voor een junior boekhouder rond de € 2400,- ligt. Degenen met jarenlange ervaring kunnen rekenen op minimaal € 3500,-. Meestal ligt je salaris hoger wanneer je voor een groter bedrijf werkt.

Een vacature voor boekhouder en het toekomstperspectief dat deze biedt

Sommige boekhouders zijn van mening dat hun functie hen op het lijf is geschreven en hebben geen ambities om verder door te groeien. Heb jij dat wel? Boekhouders met de juiste ervaring en beginopleiding kunnen doorgroeien tot bijvoorbeeld Administratief Directeur of Accounting Director. Vaak heb je de meeste mogelijkheden tot je beschikking wanneer je voor een groot bedrijf werkt.  

Tip: Boekjewinst