Het vinden van een nieuwe baan is niet altijd even makkelijk. Wanneer je via een werving en selectie buro of een Interim netwerk op zoek gaat naar een nieuwe baan, is het erg belangrijk dat je jezelf goed hebt voorbereid op dit proces. Een welbekend onderdeel hiervan is het schrijven van een curriculum vitae; ook wel bekend als een cv. Maar, wat is een cv nu eigenlijk, en wat moet je er allemaal in vermelden? Ben je hier stiekem ook wel benieuwd naar? Lees dan vooral verder, en begin goed geïnformeerd aan het vinden van een baan!
Wat is een cv?Zoals eerder vermeld staat de afkorting cv voor curriculum vitae. Dit is een term die over is genomen uit het Latijns, die kan worden vertaald met het woord ‘levensloop’. Simpel gezegd is een cv een document waarin je de levensloop van je professionele leven laat zien. Het is de bedoeling dat je zaken zo als je gevolgde opleidingen, je werkervaring, en je nevenactiviteiten in je cv vermeld. Wanneer je je cv aan een potentiële werkgever laat zien, kunnen ze zo namelijk gemakkelijk zien of je wel of niet geschikt bent voor de baan waar je voor hebt gesolliciteerd.
Persoonlijke gegevensWanneer je een curriculum vitae opstuurt naar een mogelijke werkgever, is het erg belangrijk dat ze aan de hand van dit document met je in contact kunnen komen. Vergeet daarom niet om enkele persoonlijke gegevens te vermelden. Over het algemeen zijn de volgende gegevens handig om te vermelden: je naam, je geboortedatum, je adres, je telefoonnummer, en je e-mailadres. Als je verder nog andere relevante gegevens hebt die je graag wilt delen, kun je dit altijd doen. Denk bijvoorbeeld aan een eigen website, een online portfolio, of een succesvol socialmedia-account wat gerelateerd is aan de functie waarvoor je solliciteert.
WerkervaringHet aller belangrijkste onderdeel van een cv is waarschijnlijk wel het kopje met werkervaring. Een werkgever wil natuurlijk graag zien of je wel of geen relevante werkervaring hebt opgedaan voor de functie waarvoor je nu solliciteert. Wanneer je veel verschillende bijbaantjes hebt gehad, en het moeilijk is om ze allemaal te vermelden, kun je ervoor kiezen om alleen je relevante werkervaring te delen. Zo ben je ervan verzekerd dat de werkgever je van je sterkste kant ziet. Vergeet vooral niet om bij de relevantste voormalige banen een korte omschrijving van je taken te zetten. Zo kan de werkgever in een oogopslag zien waar je goed in bent!
OpleidingenEen ander erg belangrijk onderdeel van ieder curriculum vitae is het kopje opleidingen. Het is hier zeer belangrijk dat je bij het heden begint en dan aar het verleden toewerkt. Het allerlaatste onderdeel wat je dan waarschijnlijk vermeldt, is dan je middelbare school opleiding. Let er goed op dat je altijd vermeldt wanneer je bent begonnen aan iedere opleiding, en wanneer je ze hebt afgerond. Schrijf er ook bij of je wel of geen diploma hebt ontvangen voor iedere opleiding. Wanneer je bij je opleidingen relevante onderzoeken of projecten hebt gedaan, kan het een goed idee zijn om ook deze te vermelden op je cv.
|