Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Bedrijven

Green Belt training volgen? Zo verbeter je een projectproces

Lopen de projectprocessen op je werk niet helemaal soepel? Of denk jij dat het efficiënter kan? Dan is een green belt training misschien wel wat voor jou! Tijdens de green belt training leer je problemen in een project proces of ergens anders op de werkvloer op te lossen en te analyseren. Zo ben je niet alleen beter inzetbaar voor het bedrijf waar je werkt maar ben je ook bezig jezelf te ontwikkelen. Tijdens deze trainingen neem je kennis van een managementfilosofie die verspilling sterk wil verminderen en waar klanten centraal staan. Wil je een green belt training volgen? In dit artikel behandelen we alvast de basics.

Green Belt training

Ga je een green belt training volgen? Top, dan wil jij meer uit jezelf halen en beter inzetbaar zijn op de werkvloer. Met die mindset kom je in deze training al een heel eind. Als er tijdens het werken in een project er een probleem voordoet is het belangrijk dat hier gelijk wat mee gedaan wordt. Het probleem moet niet alleen worden opgelost, het moet worden opgelost voor de lange termijn. Voor ieder probleem kun je het volgende stappenplan volgen:

Allereerst stel je vast wat het probleem is. Dit is in sommige gevallen erg makkelijk, maar soms moet je wat beter naar de probleemstelling kijken. Er zijn namelijk ook problemen die door meerdere dingen veroorzaakt kunnen worden. Het is in dit geval van belang dat je de juiste oorzaak vindt en hier een passende oplossing bij zoekt. Stap 2 is het meten van het probleem. Om het op te lossen in de lange termijn moet je eerst een manier vinden om het probleem meetbaar te maken. Daarna ga je de data analyseren. Wat zie je? Als zich problemen voordoen kan je vervolgens aan de slag met verbeteren. Want nu je weet wat de oorzaak van het probleem is kun je een oplossing gaan vinden. Probeer hierin ook creatief te zijn, waar een probleem is zijn altijd meerdere oplossingen. Als je een passende oplossing hebt gevonden kunnen we door naar de laatste stappen en dat zijn het toepassen en controleren van de oplossing. Een theoretische oplossing is pas de juiste oplossing als hij in de praktijk succesvol is uitgevoerd.

Black Belt training

Als je de green belt training hebt gevolgd maar nog niet bent uitgeleerd dan is er de mogelijkheid om een black belt training te volgen. Tijdens de black belt training ga je net een stapje verder dan alleen een probleem oplossen. Je leert bijvoorbeeld:

–          Faalkosten te verminderen

–          Werkprocessen te verbeteren

–          Klantgerichter te werk te gaan

Omdat je eerst de green belt training hebt gevolgd heb je al veel kennis opgedaan. In de black belt training ligt de focus op het verbeteren van vaardigheden die van pas komen in het bedrijfsleven zoals communiceren, faciliteren en coachen.

Wat heeft het bedrijf hieraan? Klantgerichter te werk gaan is ten alle tijden voordelig voor de werkgever. Als de klant zich beter gehoord voelt is de ervaring met het bedrijf positiever. Dit kan leiden tot vele voordelen zoals bijvoorbeeld gratis mond-op-mond reclame. Daarnaast leer je tijdens de blackbelt training faalkosten te verminderen. Als je het probleem voor bent of je lost het in de beginfase op kost dat het bedrijf veel minder geld. Stel je ontdekt een bepaald probleem bij een klant. Dit probleem is heel algemeen waardoor het wel eens voor zou kunnen komen bij andere klanten. Als je het probleem voor die klant oplost en daarbij stopt dan is het probleem wel weg, maar in de lange termijn kan hetzelfde probleem bij andere klanten opduiken. Tijdens deze training leer je zulke problemen te herkennen en hier betere stappen in te zetten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door gelijk wanneer je het probleem constateert ook andere klanten te controleren. Hierdoor hou je het probleem klein en de kosten laag.

Yellow Belt training

De yellow belt training behandelt weer een andere handige vaardigheid om te beheersen in het bedrijfsleven. Bij de yellow belt training ga je aan de slag met het herkennen van verspillingen van tijd of resources, en een werkproces in kaart brengen. Zo ben je nog breder inzetbaar.

Iedereen in het bedrijfsleven kent het wel: verspilde tijd. Een vergadering die een e-mail had kunnen zijn of geen overzicht in dossiers waardoor je extra tijd kwijt bent aan het zoeken van de juiste documenten. Door werkprocessen beter in kaart te brengen kun je kijken op welke vlakken veel tijd wordt verspild. Om tot een oplossing te komen kan je het stappenplan toepassen die je hebt geleerd tijdens de green belt training. Door je tijd efficiënt in te delen krijg je meer taken af in minder tijd. Het zorgt ook voor een goed overzicht waardoor je hoofd niet overloopt en je minder snel dingen vergeet.

Trainingen op locatie

Als je niet alleen jezelf wilt ontwikkelen maar het hele team bij dit proces wil betrekken, is het ook mogelijk om een training op locatie te organiseren. De training wordt dan op je bedrijf gegeven. Hierdoor heb je in één klap het hele team te pakken en kan je tijdens de training ook een voorbeeld uit de praktijk gebruiken voor oefening. Zo ben je al gelijk bezig met het verbeteren van de gang van zaken binnen het bedrijf. Wil het bedrijf waar je werkt liever geen training op locatie? Of ben jij de enige die geïnteresseerd is in de training dan kan je dezelfde training ook op een locatie in de buurt volgen. De trainingen worden door het hele land gegeven. In de tijd waar we nu in leven gaat ook steeds meer digitaal. Ook deze trainingen bieden ze online aan. Tijdens de E-learning krijg je toegang tot alle filmpjes, presentaties en oefenstof die je ook tijdens de fysieke training tot je beschikking hebt. Er zijn dus opties genoeg. De managementfilosofie van een bedrijf veranderen doe je niet zomaar, maar met kleine stapjes kan je een bedrijf verbeteren en laten uitgroeien tot een succesvol bedrijf met de klant op de eerste plaats.