Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Aanbiedingen

Hoe kun je tandsteen verwijderen?

Tandsteen, ook bekend als tandsteen, is een harde, gelige aanslag die zich op de tanden en langs het tandvlees vormt. Het kan worden veroorzaakt door slechte mondhygiëne, roken, een droge mond of erfelijkheid. Het verwijderen van tandsteen van uw tanden kan gaatjes en tandvleesproblemen helpen voorkomen. 

De beste manier om tandsteen te verwijderen is een professionele gebitsreiniging. Tijdens deze procedure gebruikt uw tandarts of mondhygiënist speciaal gereedschap om plak en tandsteen van het oppervlak van uw tanden te schrapen. Zij kunnen ook een ultrasoon apparaat gebruiken om grotere aanslag af te breken. Als u veel tandsteen hebt, kan het nodig zijn dit weg te polijsten met een roterend gereedschap  

Zelf tandsteen verwijderen thuis 

Thuis kunt u een aantal maatregelen nemen om de opbouw van tandsteen te verminderen. Twee keer per dag uw tanden poetsen met een tandenborstel met zachte haren en fluoridetandpasta helpt tandplak te verwijderen en voorkomt de vorming van tandsteen. Poets met op-en-neergaande bewegingen langs elke kant van uw tanden in plaats van met ronddraaiende schrobbewegingen. Dagelijks flossen is net zo belangrijk om schadelijke bacteriën tussen de tanden te verwijderen waar een tandenborstel niet bij kan. Daarnaast kunt u met een antiseptisch mondwater de bacteriën doden die tot de vorming van tandsteen leiden. Lees hier hoe je zelf tandsteen kunt verwijderen 

Als u thuis hardnekkige tandplak of tandsteen hebt, kan het gebruik van een speciaal samengestelde tandpasta tegen tandsteen ook verlichting brengen. Tandsteenbestrijdende tandpasta’s bevatten schurende bestanddelen zoals pyrofosfaten die bestaande afzettingen op het tandoppervlak afbreken en het gemakkelijker maken om ze handmatig te verwijderen tijdens het poetsen en flossen. 

Leestip: https://www.demondzorgzaak.nl/oplossing/witte-tong-aanslag  

Bezoek de tandarts regelmatig 

Ten slotte is een regelmatig bezoek aan de tandarts essentieel om te voorkomen dat bestaand tandsteen zich verder over de tanden verspreidt en later ernstige problemen veroorzaakt. Uw tandarts kan u controleren op tekenen van gaatjes of tandvleesproblemen terwijl hij of zij uw tanden reinigt en u tussen zijn of haar bezoeken door uitgebreidere adviezen geven over hoe u uw mond gezond kunt houden.