facebooktwitter
Home Contact Partners Cookiebeleid
by - no comments
Online marketing is belangrijk voor leadgeneratie

Dankzij online B2B-uitwisselingen kunnen inkopers op allerlei fronten efficiënter te werk gaan, ook leads genereren gaat efficiënter en leads kopen loont zich. Ze kunnen voorafgaand aan gesprekken met vertegenwoordiger zoeken naar nieuwe bronnen van aanbod. Dit vergemakkelijkt het onderhandelen, het uitvoeren van transacties en betalingen. Veel B2B e-commerce vindt plaats in online handelsnetwerken, gigantische virtuele markten waar aanbieders en afnemers tot elkaar komen, leads worden gegenereerd, informatie gedeeld en transacties efficiënt uitvoeren. Een voorbeeld is het DocCheck wat de spelers op de Europese gezondheidszorgmarkt bij elkaar brengt. Met 400.000 gebruikers en 1970 deelnemende websites is DocCheck het grootste platform in de markt voor medische producten voor het uitwisselen van informatie, online diensten en e-commerce. Het biedt het farmaceutische bedrijven de kans om koopgroepen op te zetten voor hun verkoopafdelingen of volledige winkels met een individueel productassortiment op te nemen in hun internetactiviteiten.

Leads en consumenten

Niet alleen bedrijven willen elkaar iets verkopen, maar ook particulieren onderling.

We spreken dan van C2C (consumer-to-consumer) marketing. Veel C2C (consumer-to-consumer) e-commerce en communicatie over een breed spectrum producten en onderwerpen op het net vindt plaats tussen geïnteresseerde partijen. Denk hier aan eBay, Marktplaats, Autoscout, Hebbes en dergelijke. In sommige gevallen biedt internet consumenten een uitstekende manier om goederen of informatie direct te kopen of informatie direct uit te wisselen. Zulke C2C-sites geven mensen toegang tot een veel groter publiek dan de plaatselijke vlooienmarkt of rubrieksadvertenties in de kranten (die trouwens nu ook online gaan). En dan zijn er nog de grote web shops zoals QXL, Zalando, eBay, auctions, Amazon, en andere veilingsites en particuliere koop— en verkoopsites. Deze bieden populaire markten om bijna alles te tonen en verkopen, van kunst en antiek, munten, postzegels en sieraden tot computers en consumentenelektronica. Op de site van eBay — dat ook eigenaar is van Marktplaats — staan ruim ’16 miljoen artikelen in meer dan 45.000 categorieën ter veiling aangeboden. Interessant is dat eBay naar aanleiding van zijn enorme succes op de C2C—markt nu ook een groot aantal B2C-verkopers trekt, van kleine bedrijven die hun reguliere producten aanbieden tot grote bedrijven die hun overtollige voorraad via de veiling te gelde maken.

Leads en veilingsites

Via veilingsites als eBay, Marktplaats, Speurders en kleinere gespecialiseerde sites is in Nederland in 2007 voor 4,6 miljard euro verkocht. Dit is exclusief auto’s en dienstverlening. Alleen al door het ontbreken van auto’s is het totaalbedrag waarschijnlijk heel wat hoger. Blauw Research heeft een onderzoek uitgevoerd onder 1500 consumenten naar hun gebruik van online handelsplaatsen en is zo tot dit cijfer gekomen. In andere gevallen betekent C2C uitwisseling van informatie via forums en internetnieuwsgroepen die appelleren aan specifieke interessegroepen. Zulke activiteiten worden georganiseerd voor commerciële of niet-commerciële doeleinden. Een voorbeeld hiervan zijn weblogs, of blogs, online dagboeken waar mensen hun gedachten plaatsen, doorgaans over een streng afgebakend onderwerp. Blogs kunnen over allerlei onderwerpen gaan, van politiek of golf tot yoga, autoreparaties of de laatste reality televisieseries. De ‘blogosfeer’ van nu bestaat uit naar schatting 50 miljoen bloggers op de wereld. Het bespreken en commentaar geven op producten is nu de op één na populairste Gigantische virtuele markten webactiviteit, volgens een onderzoek van media-inkoper Universal McCann. Consumenten in Frankrijk, Spanje, China — de grootste blogging markt van de wereld — en Zuid-Korea kennen bijzonder enthousiaste webcritici. Steeds meer mensen plaatsen hun mening op sociale netwerksites zoals MySpace, Facebook, Hyves, Wayn (whereareyounow), Bebo, Friendster, Orkut en andere online communities.

Meer informatie: https://www.virgoleads.com/