Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat veroorzaakt tandverkleuring?

Doordat wij veel dingen eten en drinken kunnen we kans krijgen op tandverkleuring. Bij bepaalde eten en drinken kunnen we zelfs sneller tandverkleuring krijgen. Tegenwoordig zijn er veel manieren om deze verkleuring te veranderen. Ook zijn er manieren om tandverkleuring zo goed mogelijk tegen te gaan. Daarbij is mondverzorging ook erg belangrijk. Als je je mond en tanden zo goed mogelijk verzorgd, dan heb je een minder grote kans op tandverkleuring. In deze blog wordt uitgelegd waar je tandverkleuring van kan krijgen en hoe je dit kan voorkomen en/of verwijderen. 

Hoe krijg je tandverkleuring?

Er zijn een aantal redenen voor tandverkleuring. Er zijn bepaalde voedsel waar je dus deze verkleuring van kan krijgen. Vooral voedingsmiddelen met een felle of opvallende kleur geven vaak vlekken op je tanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rode pastasauzen en bessen, zoals bosbessen. 

Ook kan je tandverkleuring krijgen door bepaald drinken. Dit geldt dan ook voor dranken met felle kleuren. Denk hierbij dus aan rode wijn, koffie, thee en donkere frisdranken, zoals cola. Als je rookt, dan kan dit ook voor tandverkleuring zorgen. Sommige mensen gaan dan ook extra vaak naar de tandarts wanneer zij roken, zodat ze hun gebit alsnog zo gezond mogelijk kunnen houden. 

Hoe kan je tandverkleuring voorkomen? 

In principe kan je tandverkleuring niet altijd vermijden, omdat je ook door veroudering tandverkleuring kan ervaren. Als je toch liever de verkleuring goed wilt voorkomen, dan kan je bepaalde voedingsmiddelen en dranken vermijden die vlekken op je tanden kunnen veroorzaken. Als je rookt dan is het goed om te stoppen met roken. Daarnaast is het altijd belangrijk om je mond goed te verzorgen. Denk hierbij aan tweemaal daags je tanden poetsen, spoelen met mondwater en dagelijks flossen. Vergeet dan ook niet om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Of wanneer je pijn krijgt aan je tanden en/of tandvlees dan is het een goed idee om een afspraak te maken bij de tandarts om dit te laten controleren. 

Daarbij kan je ook je tanden poetsen met een tandpasta die ervoor zorgt dat je tanden witter worden. Zo kan je de tandverkleuring verminderen. Tandartsen zorgen zelf ook voor de beste tandarts spullen om je te helpen!