Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Electronica en Computers

Wist je dat er 6 soorten wekkers zijn

Een wekker is een nuttig instrument dat mensen helpt wakker te worden na een nachtrust of een kort dutje. Wekkers zijn in de loop der jaren geëvolueerd, van oude wekkerradio’s met stekker tot draadloze projectie displays. Lees meer over de soorten wekkers en hoe ze uw slaap kunnen beïnvloeden.

Een korte geschiedenis van de wekker

Eeuwenlang heeft de mensheid vertrouwd op wekkers om de dag te starten van hanen tot kerkklokken en kloppers (een beroep dat tot taak had om met een stok op de deur te kloppen om werknemers wakker te maken voor het werk). Hier is een korte terugblik op de geschiedenis van de wekker:

Plato inspireerde de wekker. 

Een van de vroegste concepten van een wekker kwam van de Griekse filosoof Plato, die aan de voet van een waterklok een pomp toevoegde die, eenmaal gevuld, een luid gefluit als een theeketel liet horen, zodat hij op tijd bij zijn dagelijkse colleges was. Het concept van Plato’s waterwekker was een vroege inspiratiebron voor latere versies van de mechanische klok.

Hutch vindt de standaard wekker uit. 

In 1787 had de Amerikaanse klokkenmaker Levi Hutchins een standaard wekker uitgevonden, waarbij de tijd niet kon worden ingesteld. Hutchins’ klok was ontworpen om elke dag om precies vier uur ’s ochtends af te gaan, het tijdstip waarop hij wakker moest worden om op tijd op zijn werk te zijn.

De radiowekker is uitgevonden. 

Hoewel de precieze oorsprong van de wekkerradio onbekend is, wordt algemeen aangenomen dat James F. Reynolds en Paul L. Schroth Jr. in de jaren veertig hebben geholpen om de radiofunctie in het ontwerp op te nemen. De sluimerfunctie zou iets meer dan tien jaar later volgen.

Hoe wekkers je lichaam beïnvloeden

Ons lichaam wordt bepaald door ons circadiane ritme, de 24-uurs cyclus die de lichaamsfuncties regelt, van slapen tot wakker worden. Wekkers kunnen die natuurlijke cyclus echter onderbreken. Het lichaam doorloopt gedurende de nacht meerdere slaapfasen, waarbij lichte en diepe slaap elkaar afwisselen. Het lichaam is het meest kwetsbaar tijdens de slaapcyclus, en een plotseling, luid alarmsignaal dat u uit een rustgevende slaap haalt, kan stressvol zijn, uw hartslag en adrenaline verhogen en na verloop van tijd mogelijk leiden tot bloeddrukproblemen.

6 soorten wekkers

Wekkers zijn er in analoge en digitale vorm. Of u nu een zware slaper bent of alleen een wekker nodig hebt om wakker te worden na een lichte sluimerperiode, er zijn vele opties beschikbaar:

1. Traditioneel: Een traditionele analoge wekker maakt gebruik van een mechanisch tandwielsysteem, waarbij een kleine hamer afgaat om op een bepaalde tijd tussen twee klokken te bewegen. Deze wekkers zijn meestal opwindbaar en werken niet op batterijen.

2. Klokradio: Een wekkerradio is een apparaat dat een wekker en een radio-ontvanger integreert. In plaats van een systeem van tandwielen met belletjes te gebruiken, zal de radio op de gewenste wektijd afgaan. Vroege wekkerradio’s bevatten alleen AM-zenders, terwijl latere versies ook FM-zenders bevatten. Tegenwoordig zijn moderne wekkerradio’s meestal digitaal en functioneren ze voornamelijk als klok met wekkeroptie.

3. Dubbele wekker: Deze digitale wekkers staan twee verschillende alarminstellingen toe, vergezeld van een sluimerknop. Ze hebben vaak een LED-display om de tijd aan te geven. Sommige modellen werken op batterijen, terwijl andere elektrisch zijn en rechtstreeks in het stopcontact kunnen worden gestoken.

4. Op licht gebaseerd: Een op licht gebaseerde wekker gebruikt licht in plaats van geluid om iemand uit zijn sluimer te wekken. Kort voor de ingestelde wektijd neemt de helderheid van het LCD-scherm (het weklicht) geleidelijk toe, waardoor het effect van een zonsopgang wordt nagebootst en u op een natuurlijke manier opstaat in plaats van dat u wakker schrikt.

5. Novelty klok: Novelty wekkers functioneren als gewone wekkers, maar hebben de vorm van verschillende voorwerpen (zoals bananen of hamburgers) of spelen een aantal gekke geluiden af.

6. Telefoon: Sommige mensen gebruiken hun smartphone als bedwekker. Je kunt een klok-app downloaden om je ochtendwekker zo aan te passen dat hij je favoriete liedjes of natuurgeluiden afspeelt, of een reeks luide piepjes laat horen.