Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Zakelijke dienstverlening

De kunst van efficiënt team management

Niet iedereen is een geboren leider. Soms wordt onderschat hoeveel moeite en energie gestopt moet worden om te zorgen dat iedereen goed kan samenwerken en te zorgen dat alle krachten optimaal benut worden. Dit kan een enorm dankbare taak zijn, bijvoorbeeld wanneer je als team een doelstelling haalt of wanneer iemand enorm is gegroeid binnen het team. Het is niet altijd even makkelijk. 

Wie weet ben je verantwoordelijk voor een groep die je niet eerder hebt ontmoet, of mee hebt samengewerkt. Je bent wel ineens verantwoordelijk voor hun ontwikkeling en de prestaties van het team en per individu. Iets wat je zou kunnen doen is deelnemen aan een Team Management Workshop. Maar er zijn ook strategieën waar je aan kunt werken. In dit artikel lees je een aantal tips hoe je tot effectief team management kunt komen.

 

Team management en het belang ervan

Team management is zo belangrijk omdat het helpt om zaken voor elkaar te krijgen. Door middel van Team Management organiseer en coördineer je een groep individuen die een gezamenlijk doel hebben, namelijk het voltooien van een taak of project. Maar het is meer dan dat. Als leidinggevende wil je dat risico’s vermindert worden en je als team problemen en conflicten oplost. Als teammanager heb je een cruciale rol. Je draagt zorg dat medewerkers meer betrokken zijn wat uiteindelijk kan zorgen voor het verbeteren van de productiviteit. 

De key van team management zit in het verbinden van je team. De verbinding zorgt dat collectieve doelen efficiënt en op een plezierige manier worden bereikt. Om het team te verbinden moet je starten met het leren kennen van het individu. Je moet weten wat de persoonlijke vaardigheden zijn, de sterktes en ook de zwaktes. Op die manier kun je ieder in zijn kracht zetten en om de teamdoelen en uiteindelijk ook de doelstellingen van het bedrijf te halen.

 

Wat moet je doen om te komen tot effectief team management? 

Het valt en staat met goed leiderschap. Als leider is het belangrijk om te zorgen dat er een gelijke inbreng is van beide partijen. Naast het beheren van de taken en planning moet je als leider begeleiden en richting geven om naar het doel te gaan.

Je moet en wil de banden tussen de collega’s in het team versterken. Het behalen van een doel gaat makkelijker als de neuzen dezelfde kant op staan. Door middel van een Team Management Workshop kun je de tools krijgen om hier mee aan de slag te gaan. Ook kun je teambuilding activiteiten organiseren om te komen tot een betere communicatie, samenwerking en ook hoe je samen op een creatieve manier problemen kunt oplossen.

 

Effectieve team management strategieën 

Sommige leiders kiezen voor een strategie waarbij ze het team samenroepen en ze vertellen wat ze moeten doen. Misschien werkt dit voor sommige teams. Het wordt niet gezien als de meest praktische of effectieve manier om samen tot een gemeenschappelijk doel te komen. Het hebben van een strategie is hierbij wenselijk. 

In sommige gevallen zul je merken dat je meer dan één strategie nodig hebt. Zeker wanneer je te maken hebt met een groter team, ziet je strategie er anders uit dan voor iemand die leiding geeft aan een klein team. Wat je einddoel is, het is jouw rol als teamleider om je team te motiveren om goed samen te werken en het doel binnen de gestelde deadline te halen. 

Een goede strategie zou moeten bestaan uit deze 3 elementen:

  1. Investeer in teamontwikkeling door middel van training en teambuilding, dit kan ook in de vorm zijn van een Team Management Workshop.

  2. Stimuleer een communicatieve cultuur zodat informatie transparant is en iedereen op de hoogte wordt gehouden.

  3. Beloon medewerkers die uitstekend werk leveren en hiermee ook de medewerkers die uitzonderlijk gedrag vertonen.

 

Omdat het gaat om een team is het belangrijk om je team mee te nemen bij het maken van de strategie. Dit zorgt voor een hogere betrokkenheid onder de medewerkers om het gezamenlijk doel te halen. Ook zullen de medewerkers zich meer gewaardeerd voelen en dat hun positie binnen het team wordt gewaardeerd.

 

https://www.brainsfirst.com/hr/team-management/