Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Aanbiedingen

De veelzijdigheid van vijgen

De veelzijdigheid van vijgen

Vijgen zijn een vrucht met een rijke geschiedenis en een heerlijke smaak. Ze groeien aan de vijgenboom, een boom die vooral voorkomt in warme, droge klimaten. Vooral in het Middellandse Zeegebied is het kweken van vijgen al eeuwenlang een belangrijke activiteit. Tegenwoordig worden vijgen over de hele wereld geteeld en gegeten. Het is een zeer veelzijdige vrucht. We vertellen je er graag meer over!

 

Verschillende manieren om de vijg te eten

Vijgen worden op verschillende manieren gegeten. Ze kunnen vers gegeten worden, maar je kan ze ook koken of drogen. Gedroogde vijgen zijn een populaire snack. Ook worden ze vaak gebruikt als ingrediënt in mueslirepen en andere gezonde snacks. Daarnaast worden vijgen vaak gebruikt in zoete gerechten, zoals gebak en desserts. Denk bijvoorbeeld aan een vijgen en amandelcake. Of wat dacht je van yoghurt met vijgen? Heerlijk als ontbijt! Vijgen kunnen ook worden gebruikt in hartige gerechten of salades. Denk bijvoorbeeld eens aan een vijgen en noten salade. Daarnaast worden ze vaak gecombineerd met andere smaken, zoals (geiten)kaas, noten en honing. 

 

Gezondheidsvoordelen

Vijgen zijn een bron van vezels, vitamine B6 en kalium. Ze hebben dus heel wat gezondheidsvoordelen! Ze bevatten antioxidanten die helpen om ontstekingen te verminderen en het risico op bepaalde ziekten te verminderen. Bovendien kunnen vijgen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de spijsvertering. 

 

De vijgenboom

De vijgenboom komt oorspronkelijk dus uit het Middellandse Zeegebied, maar ook in Nederland is het een populaire boom. Ondanks de milde winters in Nederland kan de boom hier ook goed groeien. Hij kan namelijk temperaturen tot -13 verdragen. Wie een vijgenboom in de tuin plaatst, zal dus kunnen genieten van de meest verse vijgen! Zorg wel dat je de boom goed verzorgt. De vijgenboom zal namelijk alleen vijgen vormen wanneer deze voldoende zonlicht en water krijgt. Als de boom zich goed voelt, zullen er vijgen ontstaan. Zodra deze een donkere kleur hebben, zijn ze rijp en klaar om geplukt te worden. Pas wel op vogels. Die vinden vijgen namelijk ook heerlijk. Zorg er eventueel voor dat de boom beschermd is met een net.

 

https://www.mypalmshop.nl