Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Onderwijs

Drie redenen waarom een cursus in Excel kan helpen

We bespreken in dit artikel drie redenen waarom een cursus Excel nuttig kan zijn. Maar eerst, wat is Excel en waarvoor kan je het zoal gebruiken. Behalve Excel is een cursus Microsoft Teams het overwegen waard.

Wat is Excel en wat zijn de toepassingen

Excel is een softwareprogramma van Microsoft en is onderdeel van hun Officepakket. De eerste versie werd ontwikkeld voor de Apple Macintosh. Later kwam het ook voor Windows beschikbaar. Je zou Excel een elektronisch rekenblad kunnen noemen, maar die term doet Excel tekort. Natuurlijk, je kunt gegevens op een blad invoeren en daar vervolgens allerlei berekeningen op los laten. Excel heeft veel functies ingebouwd, waaronder geometrische en statistische functies. De basishandeling is dat je gegevens selecteert op een blad, die kunnen in verspreide cellen zitten, maar ook in (delen van) kolommen en (delen van) rijen. Op de selectie wordt dan vervolgens een berekening toegepast. Maar met Excel kan je ook simpel diverse typen grafieken maken. Hoewel het geen databaseprogramma is, biedt Excel enige mogelijkheden die daar op lijken. Hoewel het is ook geen desktop-publishing-software is, kan je cellen met foto’s vullen en uitgebreide teksten, die je diverse formaten kunt geven. Je kunt een blad exporteren onder meer in pdf-formaat. Het aantal gebruiksmogelijkheden is groot, zoals het maken van financiële overzichten, planningen en presentaties (grafieken).

Waarom kan een cursus Excel nuttig zijn

Excel biedt veel functionaliteit en het zou jammer zijn als je mogelijkheden, die handig voor je kunnen zijn, door onwetendheid onbenut laat. Je kunt proberen om zonder hulp Excel goed te leren gebruiken. Maar waarom is een cursus beter:

  • Het bespaart tijd Met een goede cursus, die toegespitst is op je kennisniveau, kan je veel sneller Excel leren kennen dan zonder.
  • Je wordt meer waard voor je werkgever Een gedegen kennis van Excel is voor veel bedrijven/organisaties waardevol. En als je meer waard wordt, vertaald zich dat doorgaans in een versteviging en wellicht een verbetering van je positie binnen je werkkring
  • Goed voor je CV Als je een certificaat krijgt na het volgen van een Excel-cursus en die is verzorgd door een bekend bedrijf, is dat natuurlijk goed voor je CV

Als je de cursus Excel hebt afgerond, is het misschien tijd voor een cursus Microsoft Teams?