Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Industrie

Een 3D constructie in kaart brengen

3D constructie in kaart brengen

In de praktijk komen we steeds vaker situaties tegen waarbij bestaande gebouwen en constructies aangepast dienen te worden op een nieuwe situatie. Dit ten behoeve van nieuwe functionaliteit of bestemmingsdoel van het object. Waar we vroeger nog met meetlinten of digitale afstandsmeters op de bouwplaats punten moesten meten, samen met de onhandigheid van ladders en krukjes, is dat tegenwoordig (gelukkig) heel anders. Dankzij de expertise en geavanceerde inmeet apparatuur van 3DLS behoort dit tot de verleden tijd. We leggen graag uit hoe we 3D inmeten in de praktijk toepassen.

Hoe werkt het 3D inmeten bij 3DLS

Bij 3DLS meten we op locatie de exacte afstanden door middel van een geavanceerde 3D laserscanning. Uiteraard is het belangrijk om allereerst een plan van aanpak op te stellen. Zo kan het handig zijn om bijvoorbeeld een digitaal model in een CAD op te zetten en dan de benodigde inmetingen op de tekening aan te geven.

Voor het 3D scannen voor de omgeving of object is het wenselijk een bepaalde basisplek of basispunt te hanteren. Op dit moment plaatsen wij onze 4e generatie Faro 3D Laserscanner. Deze scanner, die op een statief 360 graden in de rondte kan scannen, legt alles vast in een haarscherpe resolutie. De scanner scant door miljoenen punten met elkaar te verbinden in een digitale puntenwolk. Dit is de basis van de vastlegging van de camera. Elk punt is een meetpunt, waarmee nauwkeurig afstanden gemeten kunnen worden van punt naar punt. Zodoende kunnen wij zelfs op moeilijk bereikbare plekken, nauwkeurige metingen uitvoeren.

Van digitale pointcloud tot bouwtekening

De vastlegging in volledig 3D inclusief alle meetpunten kan de basis vormen voor een bouwtekening of een 3D constructie. Hierbij kunt u ten alle tijde gebruik maken van de deskundige laserscanners van 3DLS die u kunnen ondersteunen in de vastlegging van de data. Alle laserscans worden teven in de cloud opgeslagen via Faro Webshare, Zodoende kunt u de data eenvoudig delen met bouwkundige ingenieurs, constructeurs en leveranciers voor een vlekkeloze samenwerking. Wilt u ook graag gebruikmaken van onze 3D metingen voor uw bestaande situaties? Neem dan contact met ons op. Wij staat u graag te woord.

Wat is 3D Constructie Printing technologie dan?

Een veelvoorkomende vraag die wij krijgen is 3D Constructie Printing (3DCP) methode. Een constructie die middels een 3D printers laag op laag wordt geprint met behulp van een computer aangestuurde printer. Niet zomaar printers, maar beton printers. Hiermee is het mogelijk om een 3D structuur op te bouwen om een daadwerkelijke gebouw neer te zetten.

Hoewel we bij 3DLS geen experts zijn in 3D printing in beton, is het een ontwikkeling die we aanmoedigen en graag verder zien ontwikkelen. In de toekomst zien we vaker samenwerkingen met professionals in 3D constructie, die op basis van onze gedetailleerde 3D scans , beter kunnen inschatten wat de nieuwe dimensies worden van het object, wat de impact zal zijn op de omgeving en wat de best mogelijke locatie ervoor is.

Maak een afspraak met 3DLS voor een 3D scanning

Heeft u een interessant project die u met ons wilt bespreken? Of wenst u graag een Demo van onze 3D scanning service? Maak dan gerust een afspraak via +31 53 4800 557 of stuur een mail naar k.brugman@ergodesign.nl.

https://www.3dls.nl/