Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Rechten

Hoe kun je advocaat worden?

Droom jij over een carrière als advocaat? Dan zul je eerst een aantal studies en een stage moeten afronden. Hieronder vind je een overzicht van alle stappen die je moet nemen.

Voordat je je inschrijft voor een studie is het belangrijk om te bedenken of je geschikt bent als advocaat. Zo is het van belang dat je de Nederlandse taal goed beheerst en interesse hebt in het Nederlandse rechtssysteem. Je hebt communicatieve vaardigheden nodig en moet sterk in je schoenen staan. Het is belangrijk dat je zelfvertrouwen hebt, mensen kunt overtuigen en bereid bent om hard te werken. Als advocaat werk je lang niet altijd van 9 tot 5 en moet je presteren onder druk. Tot slot moet een advocaat goed luisteren, een professionele houding hebben en discreet zijn.

Om advocaat te worden begin je met een studie Rechtsgeleerdheid. Dit is een studie op universitair niveau. Dit betekend dat je een VWO-diploma nodig hebt (zonder specifiek profiel), een HBO-diploma of een HBO-propedeusediploma op het gebied van Nederlands recht. Als je ouder bent dan 21 jaar, kun je een toelatingsexamen doen. Precieze toelatingseisen kunnen verschillen per universiteit.

Na het afronden van de studie ga je drie jaar stage lopen bij een advocatenbureau zoals Rechtnet Advocaten in Nijmegen. Je schrijft je in bij de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en wordt beëdigd tot advocaat door de rechtbank. Hoewel je dus officieel advocaat genoemd mag worden, sta je gedurende je stage onder leiding van een andere advocaat. De stage is een belangrijk onderdeel van je opleiding tot advocaat.

Tijdens je stage ga je tevens aan de slag met de beroepsopleiding Advocatuur. Daarnaast kun je verdiepende cursussen volgen, bijvoorbeeld in de onderdelen waarin jij je wilt gaan specialiseren. Houd er rekening mee dat je ook na het afronden van je stage nog regelmatig cursussen zult moeten volgen en vakbladen moet lezen. Een advocaat moet constant op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied.

Na je opleiding kun je aan het werk als advocaat. Dit kan bij een advocatenbureau, als zelfstandige of bij een bedrijf.