Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Gezondheid

Wees je eigen persoonlijke gezondheidscoach

Een gezondheidscoach is iemand die je helpt om gezonde gewoonten te creëren en een gezondere levensstijl te leiden. Ze kunnen je helpen met alles van gewichtsverlies tot stoppen met roken en omgaan met stress. Als je hulp zoekt bij het bereiken van je gezondheidsdoelen, dan heb je een gezondheidscoach nodig. Gelukkig hoef je er geen in te huren – je kunt je eigen persoonlijke gezondheidscoach zijn! Hier volgen enkele tips over hoe je kunt beginnen.

Maak kleine veranderingen in je dieet

Als je je algemene gezondheid wilt verbeteren, begin dan met kleine veranderingen in je dieet. Probeer wit brood te vervangen door volkoren, of vervang suikerhoudende dranken door water of ongezoete thee. Misschien zie je niet meteen een groot verschil, maar deze kleine veranderingen kunnen na verloop van tijd een groot effect hebben. En bovendien zijn ze veel gemakkelijker vol te houden dan een radicaal nieuw dieet. 

Zorg voor voldoende beweging

We weten allemaal dat beweging belangrijk is, maar soms is het moeilijk om de motivatie te vinden om in beweging te komen. Fitter worden zonder sportschool is daarbij heel goed mogelijk en ook een flinke wandeling kan je daarbij goed helpen. Wandelen wordt vaak beschouwd als een oefening met weinig impact, en het is waar dat het niet zo belastend is voor de gewrichten als hardlopen of basketbal. Maar dat betekent niet dat het geen goede training is. Wandelen kan zelfs een uitstekende manier zijn om je hartslag te verhogen en je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. En als je in een stevig tempo wandelt, kun je een aanzienlijk aantal calorieën verbranden. Wandelen is ook handig en gemakkelijk te doen, waardoor het een geweldige optie is voor mensen die weinig tijd hebben.

Zorg dat je goed slaapt!

De voordelen van slaap zijn bekend: het helpt de concentratie en cognitieve functies te verbeteren, de stemming en het energieniveau te verhogen en de algehele lichamelijke gezondheid te bevorderen. Bovendien is een goede nachtrust essentieel voor een gezonde levensstijl. Op de site lerenslapen.nl vind je handige tips hiervoor. Slaap helpt het lichaam zich te herstellen van de dagelijkse slijtage en speelt ook een rol bij de regulering van de stofwisseling. Studies hebben aangetoond dat mensen die minder dan zeven uur slaap per nacht krijgen, meer kans hebben op overgewicht en diabetes. 

Drink veel water en vermijd suikerhoudende dranken

Het is geen geheim dat suikerhoudende dranken slecht zijn voor de gezondheid. Van lege calorieën tot tandbederf, er zijn genoeg redenen om ze te vermijden. Maar wist je dat suikerhoudende dranken ook kunnen leiden tot uitdroging? Dat klopt – als je veel suikerhoudende dranken drinkt, begint je lichaam water te verliezen. Dus als je op zoek bent naar een gezonde manier om gehydrateerd te blijven, gebruik dan H2O. Het bevat niet alleen geen calorieën, maar is ook essentieel voor de vele functies van je lichaam. En als je geen fan bent van gewoon water, zijn er genoeg manieren om het aangenamer te maken. Probeer eens wat vers fruit of kruiden toe te voegen, of zelfs maar een kneepje citroen of limoen. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

 

Met deze tips en veel hard werk kun je het zeker voor elkaar krijgen. Vergeet niet om het rustig aan te doen; Rome is niet in één dag gebouwd, en je perfecte gezondheid ook niet. Ga zo door – we duimen voor je!