Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Onderwijs

Met een kritisch punt naar het onderwijs kijken

Op het moment dat je al langere tijd voor de klas staat als leraar zijnde, is het belangrijk om zo nu en dan eens goed kritisch te kijken naar je werk en je inzet. Je kunt vaak als leraar zelf lastig naar je eigen werk kijken. Het is daarom aan te raden om je eens te verdiepen in coaching in het primair onderwijs. Met behulp van een aantal cursussen kun jij als leraar namelijk kritischer naar je eigen werk kijken, omdat je simpelweg leert om inzicht te krijgen in jouw manier van onderwijzen en lesgeven. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om eens na te denken over onderwijsvernieuwing. 

Wat houdt onderwijsvernieuwing precies in? 

Het begrip onderwijsvernieuwing houdt in dat er gekeken wordt naar eventuele veranderingen op het gebied van leerpraktijken. Het doel hiervan is het feit dat door vernieuwing jouw manier van lesgeven en de vorming hiervan de betrokkenheid van leerlingen verbeterd. Met als gevolg dat de resultaten van de leerlingen ook automatisch verbeteren. Het is belangrijk om onderwijsvernieuwing aan te kaarten bij je collega’s, aangezien jij in je eentje niet zomaar het onderwijs in jouw klas kan veranderen ten opzichte van andere klassen op jouw basisschool. Het is niet altijd even gemakkelijk om je collega’s zover te krijgen om het onderwijs te vernieuwen. Vaak zien anderen het nut er niet van in. 

Vernieuwing moet je altijd stap voor stap introduceren 

Wanneer je in een korte tijd jouw onderwijsvorm wilt vernieuwen, zul je er al snel achter komen dat dit niet goed werkt. Het is namelijk belangrijk om onderwijsvernieuwing in stappen te introduceren, voor zowel de leraren als de leerlingen zelf. Het verandermodel kan hierbij goed van toepassing komen. Wanneer je als school het verandermodel gebruikt, zul je drie stappen moeten volgen. Ten eerste is het belangrijk om met z’n allen terug te kijken. Hierbij kijk je dus terug op de huidige situatie. Bij stap twee moeten jullie als collega’s zijnde vooruit plannen. Dit kunnen jullie doen door brainstormsessies, vergaderingen en het inschakelen van experts. Stap drie focust zich op evalueren. 

Kijk goed rond naar andere basisscholen 

Op het moment dat jullie als basisschool besloten hebben om jullie vorm van onderwijs te vernieuwen, is het zeker aan te raden om eens rond te kijken bij andere basisscholen. Vaak zijn er in de buurt weldegelijk andere scholen die deze methode al hanteren. Je kunt met je collega’s bij deze scholen langsgaan om inspiratie op te doen. Bovendien heb je ook de kans om vragen te stellen over deze specifieke onderwijsmethode aan de desbetreffende leraren.