Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Tuin en buitenleven

Alles wat je moeten weten over het beroep: Hovenier

Heb jij echte groene vingers? Dan is een baan als hovenier wellicht perfect voor jou weggelegd. Je bent continu bezig in de frisse buitenlucht en je kunt je ook nog eens specialiseren in bepaalde richtingen. Jij bepaald dus wat je wilt doen. Maar wat moet je er allemaal voor doen? Bekijk hier meer.

Opleiding

Om hovenier te worden kun je ervoor kiezen om een MBO of een HBO opleiding volgen. Hierin zijn er weer verschillende soorten opleidingen waar je voor kunt gaan. Bijvoorbeeld de MBO opleiding Hovenier en Groenvoorziening gaat in op de aspecten van het aanleggen van groen en het onderhouden ervan, het inrichten van de beschikbare ruimte en het gebruik van de verschillende apparaten en machines. Aan de andere kant is er ook aandacht voor de communicatie kant met klanten en collega’s, het werven van nieuwe klanten, maar ook aansturing, financiën en organisatie. Tijdens een HBO opleiding Tuin- en Landschapsinrichting komen ook aanleg, onderhoud en beheer ter sprake. Daarnaast kies je een specialisatierichting en wordt er meer aandacht besteed aan ontwerpen, ecologie en landschapsbouw. Licht er maar net aan wat jouw interesses zijn. 

Functies 

De meeste hoveniers kiezen ervoor om tuinen aan te leggen. Dat kan zijn het aanleggen van borders (bloembedden), het leggen van bestrating en terrassen, neerzetten van schuttingen en tuinhuisjes en bijvoorbeeld het aanleggen van een eventuele vijver. Als je er als hovenier voor kiest om je vooral te richten op de onderhoud, dan betekent dit dat je onder andere bezig bent met het maaien van gras, opbinden van planten, hagen knippen of bomen en struiken snoeien, maar ook met het verpotten van planten of neerzetten van nieuwe. Alle taken van de hovenier zijn dus belangrijk en divers. Je hebt veel verschillende mogelijkheden, maar bent uiteindelijk altijd buiten bezig met je handen om een tevreden klant achter te laten. Als je wilt doorgroeien en uiteindelijk als leidinggevende komt te werken bij een hoveniersbedrijf houd je je meer bezig met de organisatie en begeleiding van de projecten die de hovenier uit zal voeren. Je richt je op de planning, aansturing en het zorgen van de kwaliteit. Daarnaast leg je ook contact met potentiële klanten. 

Salaris

Het salaris van een hovenier kan erg uiteenlopend zijn. Als je net afgestudeerd bent en aan de slag gaat, begin je in de aanlooptrede A, wat eigenlijk neerkomt op een minimumsalaris van €1779,29 per maand. Er wordt dan rekening gehouden met een leeftijd van 21 jaar of jonger.  Een vakvolwassen leerling is dus 21 jaar of ouder en verdient het loon dat past bij de desbetreffende functie. Want je kan natuurlijk kiezen voor verschillende richtingen. In het salaris zit dan ook een verschil. Een gemiddeld basissalaris van een hovenier 21 jaar of ouder is rond de €2156 per maand. Je kunt natuurlijk over de jaren heen doorgroeien in het vak en dit bedrag per maand opbouwen. 

Het werk van een hovenier kan erg zwaar zijn, maar als je het net als ieder andere baan met volle passie en plezier doet, heb je het er wel voor over. Zelfs na je opleiding blijf je continu door leren. Door mensen, omgevingen en materialen waar je mee werkt. Het veelzijdige is voor veel mensen erg aantrekkelijk. Geen dag is daardoor hetzelfde en je helpt iedere keer weer een andere klant met zijn of haar wensen.