Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Bedrijven

Een basis opleiding om mediator te worden

Wanneer je gaat wisselen van baan wil je misschien wel mediator worden. Je gaat mensen helpen met een oplossing, mensen die niet samen tot een oplossing kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een echtscheiding, maar dit kan ook het geval zijn bij een geschil. Deze mensen komen niet samen tot een oplossing omdat het misschien wel uitdraait op ruzie of omdat het zelf gewoon echt niet lukt. Toch willen deze mensen wel tot een oplossing komen en daarom ben jij er, de mediator. Je zorgt dat deze mensen uiteindelijk met de neus dezelfde kant opstaan en met een oplossing naar buiten lopen. Dit doe je eigenlijk altijd middels een gesprek of misschien zelfs wel meerdere gesprekken.

Opleiding

De opleiding om mediator te worden is in de basis het leren van gesprekstechnieken en luistervaardigheden. Dit leer je zodat je je cliënten optimaal kunt begeleiden. Je gaat hierin leren om je eigen stijl te vinden zodat je uiteindelijk een krachtige mediator wordt. Het is wel belangrijk dat je van jezelf al altijd mensen wil helpen, dingen wil oplossen en wil bemiddelen. Dit is namelijk precies hetgeen een mediator doet, dus deze dingen moet je natuurlijk wel leuk vinden om te doen. Na afloop van de opleiding ben je dan ook een erkend mediator die bemiddelt vanuit passie. Je kent de verschillende interventies en gesprekstechnieken en je haalt de onderliggende lagen van het conflict naar boven. Uiteindelijk kun je als je wilt nog rechtbank mediator worden, maar dan heb je wel extra aanvullende voorwaarden nodig.

Leren

Tijdens de opleiding voor mediator worden leer je van alles. Zoals al eerder gezegd ontwikkel je je eigen stijl en leer je verschillende vaardigheden. Ook ga je aan de slag met juridische aspecten. Hierbij kun je denken aan mediatonovereenkomst en vaststellingsovereenkomst. Je leert ook omgaan met heftige emoties en je leert omgaan met karaktereigenschappen van mensen. Wanneer je erkend mediator bent heb je uitgebreide kennis over verschillende specificaties als mediator en heb je veel ervaring. Tijdens de opleiding ga je namelijk veel mediationgesprekken voeren, waarvan je veel leert. Na de opleiding ben je dan ook in staat om zelf alles te doen en ben je dus klaar om het werkveld in te gaan.

https://www.mediatorworden.nl/de-opleidingen/basis-opleiding-mediation