Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Bedrijven

Legpuzzels voor je ontwikkeling

We beginnen er al jong mee, puzzelen. In het begin zijn het makkelijke puzzels of grote vormen die je in het juiste vakje moet stoppen maar hoe ouder je wordt hoe meer puzzels je ook op school krijgt. Dit is natuurlijk niet voor niks. Puzzelen is namelijk zeer goed voor de ontwikkeling, motoriek en vingervaardigheid. Dit is dan ook een van de redenen waarom kinderen worden gestimuleerd om te puzzelen op de basisschool en wordt aangeraden om dit ook thuis te doen. Daarbij helpt het ook om ze geduldig te maken. Een puzzel is namelijk niet binnen 1 minuut af, al helemaal niet als je veel puzzel stukjes hebt.

 

Vanaf hoe oud beginnen met puzzelen

Nu je dus weet dat puzzelen zo goed is voor de ontwikkeling, vraag je je misschien af vanaf hoe oud je er dan mee kan beginnen. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende soorten puzzels en kan je houten bakken met houten vormpjes en figuren ook meetellen als puzzel. Maar over het algemeen kan je samen met je kind beginnen met puzzelen rond de 12 en 18 maanden. Je kan natuurlijk ook eerder of later beginnen als je merkt dat je kindje er eerder behoefte aan heeft of juist later. Kijk ook naar de motoriek. Kan je kindje al vormpjes vasthouden? Het verschil zien tussen verschillende vormen? Zo ja, dan kan je met gemak alvast de puzzels laten ontdekken.

 

Wat leren ze?

Kinderen maar ook volwassenen leren heel veel van puzzelen. Ze leren dus hun vingervaardigheid, motoriek, oog-handcoördinatie, geduld, concentratie, doorzettingsvermogen, strategie en structuur. Dit is een heleboel wat je dus allemaal je kindje kan bijleren met de hand van puzzels. Het klinkt natuurlijk ook heel erg logisch. Misschien kan je het jezelf nog wel herinneren hoe je was als kind als je aan het puzzelen was. Zo kan de een het na 5 minuten al opgeven, terwijl de ander het probeert totdat het af is.

Ook voor volwassenen heeft puzzelen zo zijn voordelen. Zo train je onbewust je geheugen wat op latere leeftijd zeker voordelig kan zijn. Buiten dat geeft het ook het geluks vitamine Dopamine af. Hierdoor zal je streven naar een moeilijkere puzzel maar nog gelukkiger voelen wanneer het af is.

 

De juiste puzzel

Puzzels zijn dus super goed voor de ontwikkeling en daarom ook een goed idee om te geven als cadeau. Een legpuzzel kopen kan dus voor jong en oud en zijn er in tal van verschillende thema’s en plaatjes. Zo is het voor de kinderen van 1 tot 2 jaar vaak houten legpuzzels. Hier zit een kleine houten grijp knop op waardoor het makkelijker is om de vorm vast te kunnen houden. Dit is vaak met leuke vormpjes of dieren. Vanaf 3 jaar kunnen ze al puzzels beginnen zonder een grijp knop maar wel nog met een houten omhulsel. Daarna, vanaf 4 jaar beginnen de puzzels zoals we ze kennen. Gelukkig staat het vaak aangegeven op de doos vanaf welke leeftijd het is, maar over het algemeen kan je ook kijken naar het kind en zijn of haar motivatie om een moeilijke puzzel te puzzelen.