Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Gezondheid

Hartkloppingen: hoe ontstaan ze en hoe kom je er vanaf?

Hartkloppingen: hoe ontstaan ze en hoe kom je er vanaf?

Hartkloppingen kunnen heel vervelend zijn. Wanneer je te veel stress ervaart gaat je lichaam hier uiteindelijk op reageren. Dit kan op verschillende manieren: je voelt je minder fit, je krijgt last van je darmen of je krijgt hartkloppingen. Vooral dit laatste kan heel beangstigend zijn en je het gevoel geven dat er iets mis is met je hart. Toch hoeft dit helemaal niet aan de orde te zijn en heeft het in veel gevallen te maken met de stress die je ervaart. Hoe verhouden hartkloppingen en stress zich tot elkaar?

De relatie tussen hartkloppingen en stress

Belangrijk is om te weten dat hartkloppingen niet ontstaan doordat je je één dag flink zorgen maakt. Het gaat hierbij om langdurige stress die je lichaam het gevoel geeft dat er gevaar dreigt. Je lichaam maakt adrenaline aan waardoor de bloeddruk wordt verhoogd en je ademhaling en hartslag versnellen. Je lichaam gaat in vlucht- of vechtstand. Hierdoor ontstaan de vervelende hartkloppingen die je het geval kunnen geven dat er écht iets mis is.

Dit kun je doen om de vicieuze cirkel te doorbreken

Het vervelende is natuurlijk dat je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen. Door de hartkloppingen die je door de stress ervaart krijg je een paniekerig gevoel. Dit levert nóg meer stress op en het cirkeltje is rond. Voor je het weet loop je continu met een angstig en onrustig gevoel, wat zich voortdurend lichamelijk uit. Het lijkt alsof je er nooit meer uit komt. Gelukkig is er een manier om deze cirkel te doorbreken zodat je lichaam weer kan ontspannen en tot rust kan komen.

Focus op ademhaling én zoek afleiding

Begin met het reguleren van je ademhaling, door heel bewust in en uit te ademen. Doe dit enkele minuten en je zal merken dat dit al helpt om stress te verminderen. Vervolgens is het van belang om afleiding te zoeken. Juist het steeds weer richten op de hartkloppingen vergroot de stress en dat wil je doorbreken. Richt je op je ademhaling of voer een gesprek met iemand, ga even naar buiten of ga een simpele klus doen; alles om je gedachten even te verzetten. Ten slotte is het belangrijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Bovenstaande oefeningen helpen, maar alleen het aanpakken van het onderliggende probleem gaat helpen de vicieuze cirkel te doorbreken.

https://liberi.nl/