Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Financieel

Je auto verzekeren op de meest eenvoudige manier doe je zo!

Wil je graag je auto verzekeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat dit in de praktijk zomaar eens een beetje voeten in de aarde kan hebben. Er moet namelijk rekening mee worden gehouden dat er verschillende soorten autoverzekeringen op de markt zijn terug te vinden. In ieder geval is het altijd zo dat je bij het in het verkeer brengen van een auto minstens over de WA-verzekering dient te beschikken. Dat is geen vrije keuze, maar wel een wettelijke verplichting. Wel is het in de praktijk zo dat je er altijd voor kan kiezen om een meer uitgebreide verzekering voor je auto af te sluiten. In ieder geval, wil jij graag op de meest eenvoudige manier je auto kunnen verzekeren? Dan is het zeker de moeite waard om even de onderstaande informatie grondig door te nemen.

Waarom is je auto verzekeren verplicht?

Je auto verzekeren is bij wet verplicht omdat de overheid op die manier probeert te voorkomen dat er problemen ontstaan wanneer er zich op een bepaald moment een ongeval voor zou doen. Vroeger was het zo dat de autoverzekering niet bij wet verplicht was en dat zorgde niet zelden voor de nodige problemen. Die problemen wil men nu voorkomen door minstens de WA-verzekering te verplichten. Hiermee is meteen ook een tweede vaak gestelde vraag beantwoord. Er mogen immers dan wel drie verschillende soorten autoverzekeringen bestaan, enkel en alleen de WA-verzekering is verplicht.

De geldende verplichting voor het afsluiten van een autoverzekering mag dan op het eerste zicht een beetje vervelend zijn, in de eerste plaats zorgt ze voor het beschermen van jouw financiële situatie. Stel je bijvoorbeeld maar eens voor dat je bij een ongeval helemaal alleen zou moeten opdraaien voor de kosten. De kans is ontzettend groot dat dit voor jou helemaal niet mogelijk zal zijn. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Door het afsluiten van een autoverzekering zal je tot de conclusie komen dat je verzekeraar het merendeel van deze kosten zal weten in te dekken.

Waar moet je rekening mee houden bij je auto verzekeren?

Je auto verzekeren is iets wat natuurlijk ongelofelijk belangrijk is. Dit niet alleen omwille van de wettelijke verplichting die er bestaat, maar bovendien ook omdat je alleen op die manier jouw investering optimaal kan beschermen. Bij het verzekeren van je auto zijn er best een aantal verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij niet alleen aan het budget dat je voorhanden hebt voor je  verzekering, maar ook aan bijvoorbeeld de dekkingen waar je op wil kunnen rekenen. In ieder geval, voordat je een bepaalde verzekering voor je auto af gaat sluiten is het altijd zonder meer een aanrader om even grondig over één en ander na te denken.

Hoe wordt de premie voor je autoverzekering berekend?

Voor je auto verzekeren wordt er uiteraard een bepaalde premie aangerekend. Bij het berekenen van die premie zijn er verschillende zaken waar aandacht aan wordt geschonken. Denk hierbij in eerste instantie bijvoorbeeld aan de gegevens of specificaties van het voertuig. Hoe zwaarder het vermogen van de auto die je wenst te verzekeren, hoe hoger ook de kosten zullen zijn gelegen. Dat is echter niet alles. Ook de leeftijd evenals het mogelijke schadeverleden van de bestuurder zijn elementen die bij het berekenen van je verzekeringspremie een niet onbelangrijke rol zullen spelen.

Kan je de premie voor je auto verzekeren drukken?

Je auto verzekeren door middel van minstens de WA-verzekering is dus bij wet verplicht. Dat zorgt er uiteraard eveneens voor dat je niet onder het betalen van een bepaalde verzekeringspremie uit kan komen. Dit gezegd hebbende is het gelukkig wel een mogelijkheid om deze kosten te drukken. Veel mensen staan er niet bij stil, maar het voordeliger maken van de autoverzekering hoeft eigenlijk helemaal geen probleem te zijn, integendeel. Het is dan ook mogelijk om de premie te drukken door de nodige aandacht te besteden aan de hieronder terug te vinden bespaartips.

1.) Een goede vergelijking uitvoeren is een must

Wil je graag voordelig je auto verzekeren? Hou er dan rekening mee dat je er altijd goed aan doet om een vergelijking uit te voeren. Ga hiervoor bijvoorbeeld naar https://www.diks.nl/. Enkel en alleen door het uitvoeren van zo’n vergelijking haal je er namelijk de goedkoopste autoverzekering op de markt tussenuit. Het spreekt voor zich dat dit altijd interessant is. Op die manier kan je namelijk niet één keer besparen, maar wel bij elke premiebetaling opnieuw. Een goede vergelijking uitvoeren is gelet op het zeer concurrentiële karakter van de autoverzekeringen zeker en vast een absolute aanrader.

2.) Controleer goed de samenstelling van de autoverzekering

Het is zeer belangrijk om altijd grondig de samenstelling te controleren van de autoverzekering die je wenst af te sluiten. Voor een auto verzekeren geldt namelijk dat je dit op een behoorlijk aantal verschillende manieren kan doen. Niet zelden is het zo dat er bovendien ook nog eens een aantal extra verzekeringen worden aangeboden bovenop de standaard verzekering. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan de bestuurdersverzekering, maar ook aan bijvoorbeeld de bijstandsverzekering. In ieder geval, goed de samenstelling controleren van je potentiële autoverzekering is in de praktijk zeker en vast altijd de moeite meer dan waard.

3.) Vergeet ook niet om het eigen risico te bestuderen

Last but not least is het bij een auto verzekeren ook altijd zeer belangrijk om oog te hebben  voor het zogenaamde eigen risico. Voor dit eigen risico geldt eigenlijk dat ze twee verschillende zaken doet. In eerste instantie is ze uiteraard bepalend voor het bedrag dat je zelf moet betalen op het moment dat er zich een ongeval heeft voorgedaan. Dit zorgt ervoor dat de vaakst voorkomende reactie onder potentiële verzekeringnemers is om dit eigen risico zoveel mogelijk te beperken. Dat is uiteraard een logische reactie, maar anderzijds is het wel zo dat deze de premie aanzienlijk kan verhogen.

Dit brengt ons meteen bij het tweede aspect van het eigen risico van de autoverzekering en dat is aldus de impact die ze heeft op de verzekeringspremie. Des te lager het eigen risico, des te hoger de premie en omgekeerd. Het is dan ook bij het afsluiten van een voordelige autoverzekering altijd een goed idee om te proberen om een optimaal evenwicht te vinden voor wat het eigen risico betreft.