Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Aanbiedingen

Wekkerradio Kopen? Let Op Deze Punten – 2022

Wekkerradio Kopen? Let Op Deze Punten – 2022 

Radiowekkers hebben de laatste jaren een lange weg afgelegd. Naast programmeerbare alarmen en snooze-opties op traditionele modellen, zijn veel van de hedendaagse wekkersradios Wi-Fi-toegankelijk, en hebben ze telefoon-, e-mail- en live-chatfuncties. Andere functies zijn onder meer helderheidsregeling, automatische tijdsynchronisatie en verschillende modi voor radiowekkers op weekdagen en in het weekend. De meeste nieuwere wekkerradio’s bieden bovendien de mogelijkheid om uit een groot aantal verschillende alarmtonen en geluidseffecten te kiezen. 

 

We hebben wekkerradio’s op de meest essentiële functies getest. Hieronder lees je wat de beste wekkerradio isGemeenschappelijke kenmerken en functies van wekker

 

Wekkerradio functies

 

Elke wekkerradio is anders, maar de meeste modellen die tegenwoordig worden verkocht, hebben de volgende kenmerken gemeen:

 • Aanpassing van de wekkerradio : Een wekkerradio  stelt gebruikers per definitie in staat om alarmen te programmeren op basis van hun individuele behoeften. Bij de basisontwerpen zijn één of twee verschillende wektijden mogelijk, terwijl bij de meer geavanceerde modellen tot zes of meer wektijden mogelijk zijn. Een select aantal nieuwere klokken biedt ook speciale weekdag- en weekendwekkers, zodat gebruikers meer slaap krijgen op dagen dat ze niet werken.
 • Snooze-knop: Wanneer gebruikers op de sluimerknop drukken, wordt een vertraagd alarm geactiveerd, zodat ze nog een paar minuten langer kunnen slapen of rusten. Traditionele wekkerradios hebben een automatische sluimerfunctie van 10 minuten, maar bij de meeste modellen die tegenwoordig worden gemaakt, kunnen gebruikers de sluimerduur naar eigen inzicht aanpassen. Sommige wekkers hebben ook een instelling voor ‘geleidelijk wakker worden’, waarbij het geluid van de wekker steeds zachter wordt totdat de gebruiker de sluimerfunctie uitschakelt.

Kenmerken

 • Visuele weergave: Naast de huidige tijd geven sommige wekkerradio’s ook andere informatie weer, zoals de huidige datum en temperatuur. Veel moderne ontwerpen zijn voorzien van LCD-displays die lichter of donkerder kunnen worden gemaakt om aan de visuele voorkeuren van de gebruiker te voldoen.
 • Tijdprojector: Sommige wekkerradios projecteren de tijd op het plafond en de muur. Zo kunnen slapers de tijd controleren zonder van positie te hoeven veranderen in bed.
  Geluidskenmerken
 • Timer voor slaapmuziek: Wekkerradios die muziek afspelen kunnen worden geleverd met een slaaptimer waarmee gebruikers gedurende een vooraf ingestelde tijd naar muziek kunnen luisteren terwijl ze in slaap vallen.
 • Volume: Sommige mensen geven de voorkeur aan luide alarmen, terwijl anderen vinden dat stillere alarmen effectiever zijn. Wekkerradio’s bieden meestal de mogelijkheid het volume aan te passen aan het ideale niveau, en sommige wekkerradios hebben ook een trilfunctie om zachter wakker te worden. Het maximale volume in een wekkerradio die tegenwoordig wordt verkocht, kan variëren van minder dan 60 decibel (dB) tot meer dan 110.
 • Geluidskwaliteit: Sommige wekkerradio’s, vooral die welke muziek afspelen, gebruiken stereoluidsprekers van verschillende grootte en intensiteit. Het volume dat een luidspreker aankan zonder te vervormen wordt bepaald door het watts root mean square (of Watts RMS) niveau. Radio wekkerradio’s hebben vaak een vermogen tussen zeven en twaalf Watt RMS. Wat het frequentiebereik en andere indicatoren voor de geluidskwaliteit betreft, dient u de recensies te lezen voordat u online koopt.

 

Connectiviteit

 • Automatische tijdsynchronisatie: Traditionele wekkerradio vereisen dat gebruikers de tijd handmatig aanpassen wanneer het apparaat wordt losgekoppeld of de stroom uitvalt, maar sommige nieuwere modellen synchroniseren automatisch op basis van een interne klok. Deze modellen kunnen zich ook automatisch aanpassen aan de zomertijd.
 • Stroombron: De meeste wekkerradio’s die tegenwoordig worden verkocht, worden gevoed via het stopcontact, terwijl sommige op batterijen werken. Sommige modellen werken op netstroom, maar kunnen ook met een back-upbatterij worden opgeladen voor het geval de stroom uitvalt.
 • Opladen via USB: Net als veel elektronische apparaten die tegenwoordig worden verkocht, zijn sommige wekkerradio’s voorzien van USB-poorten die kunnen worden gebruikt om smartphones, tablets en andere apparaten op te laden.
 • Bluetooth-compatibiliteit: Veel nieuwere wekkermodellen kunnen via een draadloze verbinding met Bluetooth-luidsprekers worden verbonden.
 • Slimme functies
  Het wordt steeds gebruikelijker dat wekkerradio’s slimme functies in hun ontwerp integreren. Deze items maken gebruik van draadloze connectiviteit om te linken met apps via het internet, wat een verscheidenheid aan extra gebruiksmogelijkheden en functies biedt. Met de Amazon Echo Spot als voorbeeld kunt u met slimme alarmen vaak spraakopdrachten gebruiken om timers in te stellen of telefoongesprekken te voeren. Het is ook mogelijk om muziek aan te zetten of toegang te krijgen tot het internet of een tv-programma. Deze functies zijn vaak hands-off, zodat u meer kunt bereiken zonder dat u handmatig een alarm hoeft in te stellen of een telefoon hoeft op te pakken.

Deze kenmerken geven uw wekkerradio’s  een modern tintje, waardoor hij veel meer kan dan u alleen maar op tijd wekken.

 

 

Belangrijke overwegingen voor wekkers

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe wekkerradio’s en verschillende merken en modellen met elkaar vergelijkt, zijn hier een paar belangrijke vragen die u in gedachten moet houden:

Hoeveel moet je betalen voor een wekkerradio?
Traditionele wekkerradio’s zijn overal verkrijgbaar voor 40 euro of minder bij de meeste online retailers, en sommige nieuwere ontwerpen worden verkocht tegen vergelijkbare prijspunten. Sommige geavanceerde modellen kunnen echter tot 130 euro of meer kosten. Uiteindelijk moet u een haalbaar wekkerbudget bepalen voordat u begint met het vergelijken van verschillende modellen.

Hoeveel alarmen kan de klok aanpassen?

Sommige gebruikers hebben slechts één of twee alarmen nodig, maar mensen met roterende werkroosters of andere dagelijkse verschillen hebben misschien een klok nodig die hen in staat stelt meerdere verschillende alarmen gedurende de week te programmeren.
Heeft de klok meerdere alarmgeluiden? Dit is een belangrijke overweging voor mensen wier geluids- en muziekvoorkeuren van nacht tot nacht veranderen.

Is het sluimeralarm instelbaar?

Traditionele wekkerradio’s hebben standaard een sluimerstand van ongeveer 10 minuten, maar een instelbare sluimerstand kan voor sommige gebruikers geschikter zijn.

Synchroniseert de klok automatisch?Voor mensen die vaak te kampen hebben met stroomuitval is een automatisch synchroniserende wekkerradio’s wellicht geschikter.

Wat is het volumebereik?

Sommige wekkerradio’s zijn zachter dan andere en gebruikers zouden een wekkerradio’s moeten kiezen op basis van het volume van hun voorkeur. Het is belangrijk op te merken dat veel wekkerfabrikanten het specifieke decibelbereik voor het alarmvolume niet bekendmaken.

Is er een visueel display?

Een visuele display die de datum, temperatuur en andere informatie weergeeft kan voor sommige gebruikers nuttig zijn, en displays die de tijd op het plafond of de muur projecteren stellen slapers in staat de tijd te controleren zonder zich om te hoeven draaien.

Wat is de stroombron?

Ervan uitgaande dat de wekkerradio op netstroom werkt, kan de lengte van het snoer een belangrijke factor zijn voor gebruikers, afhankelijk van de nabijheid van een stopcontact in hun bed (hoewel verlengsnoeren kunnen worden gebruikt). Wekkerradio’s met een back-upbatterij zijn meestal geschikt voor mensen die vaak zonder stroom komen te zitten.

Hoe groot is de wekkerradio en hoeveel weegt hij?

Hoewel de meeste wekkerradio’s relatief compact en licht zijn, zijn sommige wekkerradio’s geschikter voor kleinere ruimtes en voor op reis dan andere.

Beschikt de wekkerradio’sover USB-poorten? Hiermee kunnen gebruikers hun smartphone, tablet en andere apparaten opladen via de klok zelf.

Is de wekkerradio’s compatibel met bluetooth-luidsprekers?

Vanwege hun draadloze verbinding zijn bluetooth-luidsprekers voor sommige slaapkamerconfiguraties wellicht geschikter dan bekabelde luidsprekers.

Is er een proefperiode?

Sommige wekkerradio’s- meestal de duurdere modellen – bieden klanten de mogelijkheid hun wekker binnen een bepaalde periode te retourneren. De meeste bieden echter geen proefperiode.

Hoe lang is de garantie geldig?

De meeste wekkerradio’s hebben een garantie van maximaal een jaar, maar sommige wekkers hebben geen garantie.

 

DAB+ versus gewone wekkerradio

Heb je naast een normale wekkerradio wel eens gedacht aan een DAB+ radio?

DAB+ is een geweldig alternatief voor wie minder tijd wil besteden aan mobiele apparaten, en gebruikt geen data om te luisteren. U hoeft alleen maar een radio met DAB+ te kopen. Deze zijn overal verkrijgbaar bij de meeste warenhuizen en hebben nu een vergelijkbare prijs als AM/FM-radio’s. De DAB-stream heeft een tijdvertraging, zodat de programma’s op het juiste moment worden afgespeeld, ongeacht de staat waarin u zich bevindt, zodat ze passen bij het dagritme van uw kind. 

Meer weten over wekkerradio DAB+ of opzoek naar de beste tips en tricks? Ga dan naar Slaapwijsheid. 

 

Wat is een wekkerradio DAB+?

DAB staat voor digital audio broadcasting. DAB+ is een alternatieve manier om naar radio te luisteren en biedt betere audio- en tekstinformatie, op dezelfde manier als digitale tv dat doet. DAB-radio is in het buitenland op grote schaal beschikbaar en is momenteel in alle hoofdsteden te ontvangen.

Wat is het verschil tussen DAB en DAB+?

DAB+ is een verbeterde versie van digitale DAB-radio die u toegang geeft tot nog meer zenders.

 

Wat zijn de voordelen van het luisteren naar DAB+ wekkerradio?

Een DAB+ wekkerradio heeft een paar extra’s ten opzichte van een gewone wekkerradio.

 • Meer zenderkeuze
 • Niche-indelingen
 • Afbeeldingen op het scherm(b.v. liedje en artiest informatie)
 • Digitale geluidskwaliteit
 • Vrij te ontvangen
 • Weerberichten
 • Geen abonnement nodig
 • Geen dataverbruik