Zelf ontwikkelings onderwijs
Architectuur

Wat is mozaïek

Wellicht ben je al bekend met de term mozaïek, maar weet je ook waar het allemaal voor gebruikt wordt? En waar het vandaan komt?

Mozaïek, wat is het?

Mozaïek is in principe een kunstvorm. Door een groot aantal kleine gekleurde steentjes in een vloer of muur te metselen wordt een afbeelding gemaakt. Deze techniek bestaat al sinds de derde eeuw voor christus. De eerste mozaïek afbeeldingen komen uit Mesopotamië, maar zijn inmiddels over heel Europa te vinden. Er zijn twee manieren hoe mozaïek geplaatst kan geplaatst worden. De eerste manier is erg fysiek intensief. De artiest moet handmatig op de grond of op de muur de steentjes plaatsen, wat veel tijd in beslag neemt op de locatie. Een andere manier die wat beter is voor de artiest is het opmeten van de locatie en dan in een atelier de stenen op een plank licht lijmen en ondersteboven plaatsen zodat je ze dan op locatie op de muur kunt plakken.

Fans van Mozaïek

In de geschiedenis waren er twee beschavingen die erg veel gebruik maakten van mozaïek. In de huizen van de Grieken en Romeinen was met regelmaat een mozaïekwerk te vinden. Veel van de mozaïeken waren gebaseerd op schilderijen, aangezien die toen ook erg populair waren. De Grieken waren erg grote fans van mozaïek en de romeinen gingen dat toen nadoen.

Mozaïek nu

Mozaïek is nog steeds een populaire vorm om je huis te decoreren. Veel mensen gebruiken mozaïek tegels om hun badkamer of keuken op te fleuren. Dit kan gedaan worden op veel verschillende manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld voorgemaakte mozaïek tegels. Zo kun je dus goedkoop wel een mooie badkamer of keuken hebben. Mozaïek wordt tegenwoordig niet meer zo vaak gebruikt om een afbeelding weer te geven, maar eerder voor leuke patronen voor de muur of vloer.

https://www.topmozaiek24.nl/