Zelf ontwikkelings onderwijs
Onderwijs

Welke fitness opleidingen zijn er?

Als je een personal trainer wilt worden en verdiepen in wat er allemaal mogelijk is binnen de fitnessbranche, ben je op het juiste adres belandt. In de komende paragrafen en alinea’s lees je welke fitness opleidingen je allemaal kunt volgen als personal trainer. Er zijn algemene beginnersopleidingen, en heel veel specialisaties. Na het lezen van dit artikel heb jij een beeld gekregen van wat er allemaal mogelijk is als personal trainer.

Algemene opleidingen

De carrière als personal trainer start in zeer veel gevallen met de basisopleiding fitness trainer A. Met behulp van deze training leer je alle basisbeginselen over anatomieleer, hoe je een trainingsschema opbouwt, op de juiste manier krachttraining uitvoert en hoe blessures kunnen worden voorkomen. Ook word je geschoold om als fitness trainer je klanten zo goed mogelijk te kunnen coachen en begeleiden. Op basis van hun doelstellingen! Wanneer je al wat ervaring hebt opgedaan als fitness trainer, maar nog geen officieel diploma hebt behaald, kun je de spoedcursus fitness trainer A volgen. Met uiteindelijk een fitness trainer A opleiding op zak, kun je bij de meeste fitnesscentra aan de slag als personal trainer.

Heb je juist al een fitness A opleiding op zak? Volg dan deze vervolgopleiding fitness trainer B voor een algemene verdiepingsslag. Hierbij leer je meer specifieke trainingsschema’s op te bouwen, afhankelijk van de meer specifieke trainingsdoelstellingen, zoals een trainingsschema voor ouderen of revalidatie. Evenals leiding geven aan andere collega’s wanneer je werkt in een team. Je leert meer over voeding en doping, en komt te weten hoe sportpsychologie werkt. Hierdoor leer je hoe je de klanten mentaal ondersteunt om de trainingsdoelen te bereiken. Je leert maatwerk te leveren met een fitness trainer B. Hierdoor is het training geven en voortgang monitoren nog interessanter dan bij standaard trainingsschema’s en fitness doelstellingen.

Wanneer je een echte fitness guru wilt worden die ook mensen met beperkingen en ziektes adequate trainingsadviezen kan geven, is de training Exercise for Health Specialist (EREPS Level 5) wat voor jou. Dit gaat qua diepte nog een stuk verder dan de fitness B opleiding. Hiermee leer je trainingsprogramma’s op te stellen voor mensen met een chronische ziekte. Dit kan te maken hebben met spieren, geest of stofwisseling zoals diabetes bijvoorbeeld. De verwachting is dat de vraag naar deze zeer gekwalificeerde trainers in de toekomst sterk zal toenemen!

Specialisaties

Naast de algemene opleidingen zijn er vele leuke specialisaties waarin jij je als personal trainer zou kunnen specialiseren. Is yoga bijvoorbeeld een hobby van je en geloof je er sterk in dat yoga in combinatie met krachttraining zorgt voor de beste fitness resultaten? Volg dan een Yoga opleiding en zorg niet alleen voor kracht, maar ook flexibiliteit en rust in de lichamen van klanten. 

Is dit wat te soft en inactief voor je, ga dan voor een bootcamp specialisatie! Drill je cliënten naar betere fitness resultaten, door buiten of binnen met vele didactische werkvormen bezig te zijn. Bootcamping is zeer actief, intensief en is heel dynamisch in de coaching. 

Geloof jij net als velen in de kracht van het lichaam en de zwaartekracht. Dat fitnessapparatuur niet alle spieren juist belasten? Volg dan een aanvullende cursus functional training, waarbij je leert hoe je anderen kunt trainen zonder gebruik te maken van dure, ineffectieve fitness apparaten.

Voor foodies is een aanvullende cursus sport in relatie tot voeding een topmatch. Bij deze cursus leer je specifieke voedingsplannen op te stellen voor je klanten, om zo de fitness doelstellingen sneller en beter te bereiken. Sport en voeding zijn nauw met elkaar verweven. Voeding is misschien wel tot 50% van belang bij het behalen van de fitness doelstellingen. 

Bespaar geld met een voordeelpakket

Bij vele fitnessopleiders kun je opleidingen afnemen die bij elkaar zitten gebundeld. In één pakket. Zoals een fitness trainer A opleiding met een aanvullende functional trainingscursus bijvoorbeeld. Wanneer je zeker weet in de fitnessbranche werkzaam te willen zijn en je ook weet waarin je je verder qua specialisaties interessant vindt, kun je met behulp van een voordeelpakket een mooi bedrag besparen ten opzichte van deze opleidingen los aankopen. Het voordeel loopt gauw op tot 15%. Dat is de moeite waard wanneer je spreekt over opleidingskosten van enkele duizend euro’s . 

Masterclasses & Symposia

Ter inspiratie worden er ook masterclasses gegeven, waarbij er in de diepte wordt ingegaan op specifieke situaties die je als klant kunt tegenkomen. Zoals training geven aan een zwangere vrouw bijvoorbeeld, of iemand met een verkeerde lichaamshouding. Door deze masterclasses te volgen leer je deze specifieke doelgroepen beter te coachen en begeleiden. Daarnaast is het reuze interessant.