Zelf ontwikkelings onderwijs
Business / Marketing and Advertising

Dak constructie rieten dak

Ver in het verleden werden veel huizen voorzien van een rieten dak. De reden dat een rieten dak werd aangelegd was omdat dit de goedkoopste manier was. Als er in deze tijd een huis over een rieten dak beschikt behoort dit bij de duurdere segment. Het riet dat wordt gebruikt bij het aanleggen van een dak is eenjarig riet en dit betekent dat het oudere riet niet geschikt is om te gebruiken voor een rieten dak. Bij een tijdverstrijking van 30 tot 40 jaar moet het riet vervangen worden. Als eigenaar heb je ook de keus om het dak half riet half dakpan te hebben, om de 30 tot 40 jaar hoeft het gehele dak niet vervangen te worden. Een rietdekkersbedrijf als Van den Bergh rietdekkers zijn gespecialiseerde bedrijven die de kennis en kunde hebben om een rieten dak goed aan te leggen, dit is van invloed op de levensduur van het riet. 

Een dak pannendak is een stuk zwaarder dan een rieten dak, een kubieke meter riet weegt namelijk 130 kilo. Doordat de constructie van het dak minder zwaarte hoeft te dragen is de belasting een stuk minder. Een ander voordeel van een rieten dak is dat het huis beter geïsoleerd is, warmte wordt langer behouden en de kou komt moeilijker in het huis. De betere isolatie leidt tot minder energiekosten omdat het huis in mindere mate verwarmd hoeft te worden. Bij een rieten dak is het belangrijk om op de dikte te letten want bij een dikte van 30 centimeter laat het geen water door. 

Het onderwerp rieten dak komt regelmatig voor in de verschillende media, in het verleden was dit vaak negatief vanwege het brandgevaar. Sinds een aantal jaar wordt er bij een rieten dak een andere dakconstructie gebruikt waardoor de kans op brand een stuk kleiner is, sterker nog het komt bijna nooit meer voor. De nieuwe constructie is gesloten waardoor er weinig tot geen zuurstof in de ruimte kan komen en zonder zuurstof kan vuur niet ontstaan.

http://www.rietwerk.nl