Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe bouw je een portfolio voor school op?

Je moet een portfolio maken voor school maar wat is dat eigenlijk? Een portfolio is een persoonlijke map kan zowel digitaal als op papier waarin je beschrijft wie jij bent en wat je graag zou willen ontwikkelen. 

Een portfolio heeft twee doelen:

  • Je kunt laten zien wat je hebt geleerd de afgelopen paar jaren en wat je al kan. 

  • – Een portfolio hebt ook om naar jezelf te kijken over wat je hebt bereikt en wat je je de komende tijd nog wilt leren.

In dit stukje hieronder zal ik uitleggen wat voor opbouw een portfolio heeft en hoe een portfolio eruit moet zien. 

 

opbouw portfolio

Een portfolio bestaat uit allerlei opdrachten waar je er achter komt wat jou sterke en zwakke punten zijn. Ook kom je er achter tijdens het maken van je portfolio wat je nog wilt bereiken de komende jaren.

meestal bestaat een portfolio uit deze verschillende onderdelen:

  1. curriculum vitae (CV)

In curriculum vitae staat als eerste een stukje over wie jij bent en wat  jouw sterke en zwakke punten zijn. Er staat ook beschreven waar je stage hebt gelopen en waar je hebt gewerkt. Als je certificaten hebt behaald kan je dat ook vermelden in CV.

  1. Een reflectie op je competenties

Een competentie is een bepaalde kwaliteit waar je aan voldoet. Een competentie is een combinatie van deze 3 dingen: 

  • kennis 

  • vaardigheden 

  • karaktertrekken 

  • Je kijkt dus terug op jouw ervaringen en wat je daarvan kunt leren voor in de toekomst. 

  1. ontwikkelingsplan

In een ontwikkelingsplan staat je persoonlijke groei beschreven . Ook staat er in een persoonlijk ontwikkelingsplan beschreven wat je nog wilt bereiken en wat je carrièredoelen zijn.

 

Hoe moet een portfolio eruit zien? 

Tijdens het maken van je portfolio mag je zelf bepalen wat er in je portfolio beschreven staat.Tijdens het maken je portfolio kan je dus je creativiteit de vrije loop geven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om afbeeldingen te gebruiken of om veel kleur te gebruiken. Wel worden er opdrachten door docenten geplaatst, deze moeten gemaakt worden. Wel mag je aan die opdrachten je eigen invulling geven.  Uiteindelijk gaat het allemaal om je eigen ontwikkeling en niet die van een ander. 

 

Als je meer wilt weten weten over het maken van een portfolio kijk dan op Simulise.com. Op de website van simulise kan je nog is op zoeken hoe een portfolio er uit hoort te zien en wat er in beschreven moet worden.