Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat kan je doen met een hbo rechten diploma?

Ben jij online al de opleiding HBO rechten tegengekomen en vraag je je af of het wat voor jou is? Maar is een heel college hierover luisteren voor nu teveel? Dan is dit stukje ideaal voor jou!  Hieronder wordt in het kort uitgelegd wat de opleiding inhoudt en wat je na de opleiding kan doen aan werk en wat je kan doen als master. 

De opleiding

De opleiding HBO-rechten is te volgen na het afronden van de HAVO of als je in bezit bent van een MBO niveau-4 diploma. Per hogeschool is het verschillend of het een numerus fixus opleiding is.

Tijdens de opleiding begin je met algemene theoretische kennis opbouwen over het recht. Je leert wetten en het zoeken in wetboeken. Ook leer je meer over het rechtssysteem in Nederland. Je gaat hierna meer lessen krijgen over ethiek, communicatie en het opstellen van rapporten. Ook krijg je praktijklessen om uitspraken beter te begrijpen en om verzoeken in te dienen. De bacheloropleiding duurt al met al vier jaar.

Beroepen

Na de opleiding HBO rechten kan je veel verschillende kanten op qua werkzaamheden. Het is belangrijk om te weten dat je geen advocaat of rechter wordt met je opleiding HBO rechten. Je kan bijvoorbeeld wel jurist worden bij een bedrijf of bij de overheid. Hierin geef je advies aan een bedrijf of een persoon in een bepaalde situatie. Hiermee kan het bedrijf dan afwegen wat de vervolgstappen worden. Daarnaast kan je meerdere functies bekleden bij een rechtsbijstandsverzekering. Hierbij is jouw taak ook vaak het adviseren van mensen. Een andere veelgekozen baan is een juridisch medewerker bij de overheid. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om als baan te nemen na je HBO rechten.

Weten wat je nog meer kan worden na je rechten opleiding bij de hogeschool? Kijk op HBO start voor meer banen.

Doorleermogelijkheden

Na je opleiding kun je er ook voor kiezen om alsnog de universitaire bachelor te doen. Dit kan zelfs al na het behalen van je propedeuse. Hiermee zou je uiteindelijk wel advocaat of rechter kunnen worden. Je zou ook de master rechtsgeleerdheid kunnen doen. Dit is een universitaire master. Echter kan je hier ook instromen na je HBO rechten. Dan moet je een premaster volgen. Na deze master kan je wel aan de slag als advocaat. Dit een hele populaire master. Maar wel als HBO-er een mooie kans om toch de carrière te maken die je wilt!