Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Hobby en vrije tijd

Leer koffie zetten als een barista

Barista koffie is ontzettend populair. Latte art, flat whites, cortado’s en plantaardige melk zijn niet meer weg te denken uit de koffiebar. Niet zo gek, want een kopje koffie gemaakt door een professionele barista met een mooie rosetta of hart is toch een stuk lekkerder dan gewoon een cappuccino uit een automatische koffiemachine. Maar wat maakt barista koffie dan zo lekker? Dit is afhankelijk van een heleboel factoren. Onder andere de machine, de keuze van de boon en natuurlijk de persoonlijke voorkeur van de barista zijn erg belangrijk. Er zijn tegenwoordig veel verschillende koffiebranders. Zij zorgen voor een grote diversiteit in de koffiewereld, er zijn namelijk meer smaken om uit te kiezen. Maar ook zorgt dit er voor dat het thuis mogelijk is om barista-waardige koffie te zetten. Hier heb je echter wel een aantal spullen voor nodig. Gelukkig is dit een eenmalige investering voor altijd lekkere koffie in huis.

Hoe maak je barista koffie?

Barista’s gebruiken voor hun koffie; koffiebonen van hoge kwaliteit, (vaak) biologische volle melk en natuurlijk een espressomachine. Het belangrijkste voor een barista is een van goede kwaliteit espressomachine, een externe bonenmaler en een weegschaal. Wanneer deze producten van hoge kwaliteit zijn, kan de barista zelfs koffiebonen van minder hoge kwaliteit lekker maken. Barista’s zetten al hun koffie’s op espresso basis (tenzij er naar filterkoffie gevraagd wordt). Een espresso wordt op druk gezet, het is daardoor niet mogelijk om een espresso met een filtermachine te zetten. Ook gebruikt de barista hete stoom om perfect melkschuim te creëren. Elke koffie heeft een eigen recept en wordt altijd in deze verhoudingen gezet. Wil je zelf koffie kunnen zetten als een barista? Een barista workshop leert jou de espressomachine te gebruiken, een perfecte espresso te zetten en smaken te herkennen. 

De juiste materialen

Om barista koffie thuis te kunnen maken, heb je een aantal spullen nodig. Wat je nodig hebt, hangt af van wat je precies wil. Wil je alles zelf doen? Dit betekent; malen van de koffiebonen, het instellen van de koffiemachine, het bepalen van de watertoevoer en het opstomen van melk. Dan heb je een manuele espressomachine met stoompijp nodig, een externe elektrische bonenmaler, melkkannetjes en een weegschaal. Voor thuis is het niet logisch om een enorme machine neer te zetten. Voor thuis zijn er daarom enkele groep espressomachines ontwikkeld die goed passen op ieders aanrecht. Met deze machines kun je na een barista training net zo goed koffie zetten als een barista. 

 

Gerelateerde artikelen

Wat kan je doen met een hbo rechten diploma?

Hoe bouw je een portfolio voor school op?

Wees ondernemend, maak plezier met uw team en boek leuke groepsactiviteiten