Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe zorg ik voor een schoon schoolgebouw? Strategie en gemeenschap inschakelen

Een schoon schoolgebouw is niet alleen aangenaam, maar het speelt ook een cruciale rol in het creëren van een gezonde en productieve leeromgeving voor zowel leerlingen als personeel. Een schoon schoolgebouw draagt bij aan het verminderen van ziektekiemen en allergenen, het bevorderen van een gevoel van welzijn en comfort en het stimuleren van een positieve leerervaring. Het onderhouden van hygiëne en netheid van een schoolgebouw vereist wel enige toewijding, planning en samenwerking van mensen die betrokken zijn. In deze blog vertellen we meer over schoonmaak onderwijs, want het is ontzettend belangrijk dat het goed gebeurt. 

 

Een strategie voor schoonmaak van een schoolgebouw

Een schoolgebouw is een grote ruimte, dus is het verstandig om een schoonmaak onderwijs strategie te ontwikkelen. Hieronder wat tips voor een goede strategie:

 

  • Ontwikkel een schoonmaakplan

Een effectieve schoonmaakroutine begint met het opstellen van een schoonmaakplan. Dit plan moet taken, frequentie en verantwoordelijkheden definiëren. In het plan moet rekening gehouden worden met alle ruimtes in het schoolgebouw, inclusief klaslokalen, gangen, sanitaire voorzieningen, kantoren en gemeenschappelijke ruimtes. 

 

  • Wijs verantwoordelijkheden toe 

Het is belangrijk om duidelijk te hebben wie verantwoordelijk is voor welke taak. Dit kan variëren van professionele schoonmaakdiensten tot personeel en eventueel leerlingen. Dit is afhankelijk van de omvang en middelen van de school. 

 

  • Gebruik geschikte materialen en producten

Het gebruik van de juiste schoonmaakmaterialen en -producten is van groot belang. Milieuvriendelijke en niet-giftige schoonmaakmiddelen zijn beter voor de gezond en ook voor het milieu. 

 

  • Promoot bewustzijn bij leerlingen en personeel

Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over het belang van een schoon schoolgebouw bij zowel leerlingen als personeel. Dit kan worden bereikt door middel van leerzame programma’s, posters en andere middelen. 

 

Verschillende schoonmaakpraktijken

Er zijn verschillende schoonmaakpraktijken die uitgevoerd moeten worden. Ten eerste de dagelijkse schoonmaakroutines. Dagelijkse schoonmaakroutines omvatten het opruimen van rommel, het stofzuigen en vegen van de vloeren, het legen van prullenbakken en het schoonmaken van de wc’s. Deze taken kunnen worden toegewezen aan een specifiek persoon of meerdere personen die allemaal een klein onderdeel doen. Als tweede een grondige reiniging. Naast dagelijkse schoonmaak is het belangrijk om regelmatig een grondige reiniging te doen. Het reinigen van tapijten, het wassen van ramen, het desinfecteren van oppervlakken en het schrobben van vloeren. Deze taken worden iets minder vaak gedaan, maar zijn erg belangrijk voor het behoud van een goede hygiëne. Ten slotte nog het schoonmaken van speciale gebieden. Speciale gebieden zijn: 

 

  • Sanitaire voorzieningen

De sanitaire voorzieningen in een school zijn van groot belang voor de gezondheid en het comfort van leerlingen en personeel. Naast regelmatige reiniging is het essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed worden onderhouden en dat ze regelmatig gecontroleerd worden op eventuele problemen zoals verstopte afvoeren en lekkages. 

 

  • Speelplaatsen en sportfaciliteiten

Speelplaatsen en sportfaciliteiten zijn een bron van viezigheid en bacteriën. Het is van belang om deze gebieden regelmatig te reinigen en eventuele gevaren zoals kapotte speeltoestellen of sportspullen op te lossen. 

 

  • Technologische apparatuur en klaslokalen

In de moderne omgeving in de klas zijn technologische apparatuur zoals computers, laptops en tablets niet meer weg te denken. Het is belangrijk om deze apparatuur schoon te maken om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen en zo ook de levensduur te verlengen. 

Schoonmaak onderwijs met betrokkenheid van de gemeenschap

Het handhaven van een schoon schoolgebouw is een gemeenschappelijke inspanning die betrokkenheid vereist van de mensen die er belang bij hebben. Denk aan het schoolpersoneel en de leerlingen, maar ook de ouders, lokale gemeenschapsleden en schoonmaakdiensten. Door samen te werken kan er een gezonde en aangename leeromgeving gecreëerd worden. 

 

Naast dat leerlingen profijt hebben van een schone leeromgeving, is het ook erg leerzaam om de leerlingen te laten helpen bij de schoonmaak. Ze leren waarom het belangrijk is, hoe het werkt en hoe ze veilig kunnen schoonmaken. Een win-winsituatie dus! 

 

Maatregelen die altijd gewaarborgd moeten worden

Er zijn natuurlijk altijd dingen waar je altijd op kunt letten, zodat de hygiëne nog beter blijft. Ten eerste handhygiëne. Het aanmoedigen van handenwassen onder leerlingen én personeel is een effectieve manier om de verspreiding van ziektekiemen te verminderen. Als tweede de luchtkwaliteit. Een goede luchtkwaliteit is essentieel voor een gezonde leeromgeving. Het regelmatig reinigen en onderhouden van HVAC-systemen kan helpen bij het verwijderen van stof, allergenen en andere verontreinigde stoffen uit de lucht. Ten slotte het afval. Effectief beheer van het afval is verstandig om zo rommel en ophoping van vuil te voorkomen. Het plaatsen van voldoende prullenbakken door het hele schoolgebouw en het implementeren van recycling programma’s kan helpen bij het verminderen van afval. Minder afval is direct al een betere hygiëne. 

 

Duurzaam schoonmaak onderwijs

Duurzaamheid bij het schoonmaak onderwijs is erg belangrijk. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Zo kun je kiezen voor milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Dit kan helpen bij het verminderen van de impact op het milieu en de gezondheid van leerlingen en personeel beschermen. Ook kun je letter op de energie- en waterbesparing. Het implementeren van energie- en waterbesparende maatregelen, zoals het gebruik van energiezuinige verlichting en apparatuur kan helpen bij het verlagen van de kosten en verminderd de schade op het milieu. 

 

Een specialist in schoonmaak onderwijs inhuren

De standaard, dagelijkse taken worden vaak door ouders, leerlingen of personeelsleden opgepakt, maar soms kan het nodig zijn om een professional in te schakelen. Er zijn genoeg bedrijven die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken van onderwijsinstellingen en hier ook alle materiaal voor hebben. Als je de school laat schoonmaken door een bedrijf weet je zeker dat er niks wordt vergeten. Dit kan best handig zijn als het gebouw toe is aan een voorjaarsschoonmaak of als er een bepaalde ruimte goed gereinigd moet worden. Dit geld ook voor een schoonmaak zorginstelling of ieder ander bedrijf wat je maar kunt bedenken. Een beetje professionele hulp is altijd handig!