Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Banen en opleidingen

Sollicitatie advies voor schoolverlaters

Net afgestudeerd? Dan ga je waarschijnlijk op zoek naar een eerste job. Tijdens deze zoektocht krijgen schoolverlaters te maken met een heleboel uitdagingen. Daarom vind je in dit artikel een paar tips om snel de job van je dromen te vinden.

Zorg voor een duidelijke cv

Voor zowat elke functie moet je een cv voorleggen. Op basis van dit document weet het bedrijf welke opleidingen je gevolgd hebt en wat je sterke punten zijn. Kan je cv de recruiter niet overtuigen, dan zal er ook geen gesprek volgen. 

Zorg dus voor een duidelijke, overtuigende cv met een professioneel ontwerp. In eerste instantie heb je waarschijnlijk geen eerdere werkervaring om toe te voegen, maar je kan wel studentenjobs of vrijwillegerswerk vermelden. 

Voeg een motivatiebrief toe

Heel wat schoolverlaters sturen enkel een cv op om te solliciteren voor een functie. Toch raden wij aan om ook een motivatiebrief te schrijven. Een motivatiebrief legt uit waarom jij de geschikte kandidaat bent voor deze functie. Zo maak je meer kans om door de eerste selectiefase te geraken. 

Voor een motivatiebrief gelden dezelfde regels als een cv: zorg voor een professionele uitstraling, vermijd spellingsfouten en stem de inhoud af op de vacature in kwestie. 

Bereid jezelf voor

Mag je op gesprek? Bereid jezelf dan goed voor. Zoek wat achtergrondinformatie op over het bedrijf. Deze info kan je misschien gebruiken tijdens het gesprek, waardoor je een positieve indruk nalaat. 

Daarnaast kan je best al een antwoord verzinnen op de meest gestelde sollicitatievragen, zoals ‘waarom koos je deze vacature’, ‘wat zijn je negatieve punten’ en ‘waar zie jij jezelf in vijf jaar’.

Stel zelf ook vragen

Het is een goed idee om na het sollicitatiegesprek zelf enkele vragen te stellen. Dat toont dat je werkelijk interesse hebt in de functie. En op deze manier kan je uitmaken of de job bij jou past of niet. 

Durf nee te zeggen 

Het is perfect mogelijk dat je tijdens het sollicitatiegesprek merkt dat deze functie toch niet aansluit bij je verwachtingen. Dan is het helemaal niet erg om nee te zeggen. Zeg tegen de recruiter dat er toch geen match is, en bedank haar voor haar tijd.