Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Onderwijs

Wat kun je doen op het Mbo Techniek?

Heb jij technisch inzicht en een passie voor alles wat met techniek te maken heeft? Maak jij liever iets met je handen dan dat je met je hoofd tussen de boeken zit? Dan is een Mbo techniek misschien wel iets voor jou. Maar techniek is natuurlijk super breed, welke opleiding moet je dan kiezen en hoe kom je er achter of iets bij je past? In de techniek kun je verschillende richtingen op, we lichten hier een aantal populaire vakrichtingen in de techniek toe om je een beter beeld te geven van de mogelijkheden.

Mbo Techniek vakrichtingen 

Metaalbewerking

Met een opleiding tot metaalbewerker kom je terecht bij de machinebouw of plaatwerkbedrijf. Dit kan zijn in een fabriek, maar ook werken op locatie. Als metaalbewerker heb je een bijzonder en belangrijk beroep, jij mag prachtige dingen maken. Het is een beroep wat onderhevig is aan continue ontwikkelingen en verbeteringen. Zo wordt er tegenwoordig steeds meer met aluminium gewerkt omdat het een lichter materiaal is. Hier moeten ook de technieken op aangepast worden. Als metaalbewerker stop je nooit met leren en is geen dag hetzelfde. Je kunt je nog specialiseren binnen een bepaalde richting zoals lassen of verspanen.

Lassen Mbo Tetrix techniek

Mechatronica

Met een opleiding tot mechatronicus kun je aan de slag in onder andere de werktuigbbouw of in de elektrotechniek. Als mechatronicus ben jij breed inzetbaar en daarom staan veel (bekende) bedrijven te springen om mensen zoals jij. Zo graag zelfs, dat ze in veel gevallen de opleiding voor je betalen. Jij kunt daarna een functie bekleden als mechanical engineer, projectengineer of werkvoorbereider mechatronica. De opleiding is zowel praktisch als theoretisch van aard.

Leren en geld verdienen tegelijk?

Ga je Mbo techniek doen, dan is dat meestal een combinatie van werk en en theorie. Zo kun je kiezen tussen BOL of BBL, maar wat houdt dit precies in? BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Volg je een BOL opleiding dan spendeer je de meerderheid van de je tijd op school. Praktijkervaring doe je op tijdens je stageperiode. De BBL opleiding daarentegen is meer praktijkgericht. BBL is een afkorting van Beroeps Begeleidende leerweg. Tijdens een BBL opleiding ga je dus vooral zelf aan de slag en ga je daarnaast 1 of maximaal 2 dagen per week naar school. Wanneer je werkt krijg je ook al uitbetaald, je kunt dus leren en geld verdienen tegelijk.

Heb jij interesse in een Mbo Techniek opleiding BBL? Tetrix techniek opleidingen biedt diverse opleidingen en cursussen.

https://www.tetrixtechniek.nl/mbo-techniek/