Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Boeken en Tijdschriften

5 stappen om een kinderboek te kiezen

Voor wie de passie voor lezen wil aanmoedigen, is de keuze van een kinderboek als geschenk voor een kind heel plezierig. Maar dat betekent niet dat het een gemakkelijke taak is!

 

Er zijn veel opties en soms is het moeilijk om het beste boek te kiezen. Het hangt immers af van de leeftijd van het kind, zijn smaak, zijn leesvaardigheid en vele andere factoren.

 

Hieronder vindt je enkele waardevolle tips om je te helpen de beste boeken voor jouw kleine lezer te kiezen. Bekijk ze!

1. De complexiteit van de tekst analyseren

Om te begrijpen of het verhaal van een boek geschikt is voor kinderen, is het nodig hun taal- en leesontwikkeling niveau te kennen. Het is niet altijd mogelijk te generaliseren, maar indicaties per leeftijdsgroep helpen om betere keuzes te maken.

 

Voor kinderen tot 3 jaar wordt aanbevolen de voorkeur te geven aan boeken met korte zinnen, eenvoudige taal en weinig tekst op elke bladzijde. Als ze eenmaal door de geletterdheid heen zijn, kunnen de kleintjes kennismaken met grotere verhalen, met langere tekstblokken en complexer taalgebruik.

2. Let op de illustraties

Tot de leeftijd van 2 jaar helpen tekeningen in levendige, contrasterende kleuren kinderen om hun gezichtsvermogen te focussen terwijl ze nog in ontwikkeling zijn. Zorg ervoor dat de illustraties bij de tekst passen, zodat het kind tijdens het lezen associaties kan maken.

 

Zoek naar illustraties in verschillende stijlen: symbolisch, gestileerd, minimalistisch… Een goed geïllustreerd kinderboek biedt het kind een esthetische ervaring, die zijn repertoire verrijkt en het plezier in lezen stimuleert.

3. Analyseer het materiaal

Het materiaal van het kinderboek is ook een belangrijke factor voor de leeservaring. Boeken met een harde kaft worden meer gewaardeerd als geschenk, en gaan zo lang mee dat ze levenslange herinneringen kunnen worden.

 

Voor jongere lezers zijn er opties met afgeronde hoeken om snijwonden en ongelukjes te voorkomen. Dikkere vellen papier zijn goed, zodat het kind het boek alleen kan hanteren zonder te scheuren. De allerkleinsten zijn ook blij met rubberen en stoffen boeken, die praktisch onverwoestbaar zijn.

4. Controleer de auteur en de uitgever

Je hoeft maar een boekhandel binnen te gaan om duizenden kinderboeken te vinden. Ze zijn echter niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Een zeer belangrijk punt om te controleren is de aanwezigheid van de naam van een erkende auteur of uitgever.

 

Dit helpt ervoor te zorgen dat het boek een uitgave van literaire kwaliteit is, gemaakt door deskundigen en volgens alle aanbevelingen voor producten die op kinderen zijn gericht.

5. Zoek naar een interessant thema

Het thema van het verhaal is een zeer belangrijke factor. In het algemeen wekken boeken die ervaringen en voorwerpen uit het dagelijkse leven van het kind beschrijven, belangstelling en identificatie op.

 

Rond de leeftijd van 4 jaar zijn de kleintjes geïnteresseerd in het alfabet en de cijfers, die zij op school leren. Vanaf 6 jaar houden ze meer van actie en avontuur, en lezen ze het liefst spannende verhalen en verhalen over superhelden.

 

Het is belangrijk de thema’s te diversifiëren en verschillende genres aan de kleine lezer voor te stellen.

 

Maar het belangrijkste is de smaak van het kind te kennen: is hij in de fase dat hij van dinosaurussen houdt? Leren over de ruimte? Een boek dat in elk stadium het onderwerp van jouw belangstelling behandelt, zal zeker een bijzonder geschenk zijn.

Heb je al aan een kinderboeken abonnement gedacht?

Er is een groot verschil tussen het kiezen van een geschikt kinderboek en het vinden van een buitengewoon boek, dat bij het kind identificatie opwekt en zijn passie voor lezen stimuleert. Daarom heeft het kinderboeken abonnement tot doel unieke leeservaringen in de kindertijd te creëren.

 

Elke maand wordt de kleine lezer de hoofdpersoon van een verhaal samen met zijn favoriete personages. Elk kinderboekenpakket bevat exemplaren die zorgvuldig zijn uitgekozen om het lezen aan te moedigen.

 

En het beste is dat je deskundig advies krijgt op basis van de leeftijdsgroep en de favoriete thema’s van jouw kind.