Zelf ontwikkelings onderwijs
Business / Marketing and Advertising

Leerlingen motiveren met digitaal lesgeven

Digitaal lesgeven kent vele voordelen voor docenten. Toch is het voor leerlingen lastig om gemotiveerd te blijven tijdens een online les. Er valt ineens een hoop structuur weg en thuis is er meer afleiding dan in het leslokaal. Hoe blijven leerlingen gemotiveerd voor school, ondanks de fysieke afstand? 

 

Professionele werkhouding

Wat je uitstraalt, krijg je terug. Wanneer je een online college geeft of een video opneemt, is het van belang dat je een bepaalde mate van autoriteit uitstraalt. Zo niet, dan zullen leerlingen jou en je lesstof ook minder serieus nemen. Zorg voor goed verzorgde kleding, een nette achtergrond en een hulpmiddelen die je lesmateriaal ondersteunen, zoals een whiteboard. De professionele werkhouding heeft ook betrekking op de communicatie. Trek hierin vooraf een grens, zodat je niet continu WhatsApp berichten ontvangt.

 

Programma’s voor digitaal lesgeven 

 

De overstap naar digitaal lesgeven kost aan het begin tijd, energie en geld. Het is daarom van belang om te werken met programma’s die speciaal ontworpen zijn voor e-learning onderwijs. Verschillende losse (gratis) programma’s combineren lijkt een kostenbesparing, maar op de lange termijn levert dit minder op. 

 

Met verschillende programma’s ben je continu bezig met installeren, switchen en implementeren. Handiger is om een programma te gebruiken dat alle gebruiksbehoeftes combineert. Een paar handige tools die een programma in ieder geval zou moeten hebben zijn: 

 

  • Een veilige, beschermde omgeving voor al je bestanden;
  • De mogelijkheid om altijd en overal bij je bestanden te kunnen;
  • Gebruiksvriendelijke communicatietools voor collega’s;
  • Gebruiksvriendelijke communicatietools waarbij leerlingen je kunnen bereiken;
  • Een veilige, beschermde omgeving waarbij leerlingen huiswerkopdrachten, toetsuitslagen en aantekeningen kunnen bekijken. 

 

Goede lesvoorbereiding

 

Structuur is voor online lesgeving erg belangrijk. Bereid lessen en opdrachten goed voor, zodat leerlingen weten waar ze aan toe zijn en hoe de les eruit ziet. Zorg ook voor afwisseling. Laat leerlingen aan het woord tijdens de les, laat ze meedenken en betrek ze bij de lesstof. Wissel ook de lesvorm af. Geef de ene keer een hoorcollege en laat een andere keer de leerlingen een presentatie geven. 

 

Creëer ook afwisseling met video’s, bijvoorbeeld een vlog of een humoristische uitleg van een onderwerp. Ook het geven van groepsopdrachten kan een goede manier zijn om leerlingen onderling contact te laten onderhouden. Inspiratie nodig voor interactieve lessen? De tools van Edutrainers bieden voldoende mogelijkheden om lessen te personaliseren voor verschillende klassen of onderwerpen. 

 

Betrouwbare techniek

 

Met online lesgeven ben je afhankelijk van goede programma’s en een uitstekende internetverbinding. Het is aan te raden om een keer de videoverbinding te oefenen, voordat je daadwerkelijk met studenten aan de slag gaat. Dit voorkomt een uitvallende microfoon of het zoeken naar bepaalde functies tijdens je les. Gebruik een netwerkkabel om er zeker van te zijn dat de verbinding goed is. En schroom niet om te investeren in een goede microfoon en webcam. 

 

Het is logisch dat de eerste paar keren niet vlekkeloos verlopen. Gebruik deze informatie om te reflecteren wat er goed ging en wat er beter kan gaan. Bij e-learning dien je jezelf continu professioneel te ontwikkelen. Overleg ook met collega’s over hun aanpak en brainstorm met leerlingen over manieren om de les aantrekkelijker te maken.

 

 

 

Advertorial:

Wil jij ook hoger in Google komen?

Online marketing bureau Adbull is de specialist op het gebied van SEO en linkbuilding. We laten graag gratis en geheel vrijblijvend zien wat we kunnen! Vraag direct de Gratis SEO Analyse t.w.v. € 249,- aan. ** Voor webdesigners en marketingbureaus bieden we onze linkbuilding diensten ook white label aan. **

www.adbull.nl