Zelf ontwikkelings onderwijs
Business / Marketing and Advertising

Scriptie nakijken – 3 tips voor je inhoud: afronding

Ja, het is dan eindelijk zo ver: je bent klaar met de scriptie! Althans, bijna dan. Je moet de laatste zaken nog afronden om te zorgen dat het document klaar is om in te leveren. Wij zeggen altijd: laat je scriptie nakijken door een professional die precies kan benoemen waar de zwakke punten in je onderzoek te vinden zijn. Zo’n professional kan ook de hele tekst nalezen en corrigeren op taal en structuur, iets waarvan wij vinden dat het noodzakelijk is. Punten verliezen op je scriptie omdat je slordig bent geweest met typen of net even te vaak een grammaticafout hebt gemaakt, is een doodzonde. Hieronder hebben we ook een overzicht opgesteld van drie tips voor afrondende zaken die je kunt toepassen.

 

Tip 1: nalezen op taal

De corrector die je scriptie nakijkt doet het ook al, maar zorg dat jij het ook doet. Gebruik sowieso de spellingscontrole van Microsoft Word en ga nog eens na of je alle moeilijke woorden en namen goed gespeld hebt. Bekijk ook of punten en komma’s op de goede plek staan en of het document vrij is van dubbele spaties. Het zijn allemaal zaken die makkelijk over het hoofd gezien worden, maar die wel zeer belangrijk zijn. Dubbele spaties bijvoorbeeld: die staan slordig en het doet de indruk wekken dat je niet zorgvuldig bent omgegaan met je scriptie en het scriptieproces. Zonde dus!

 

Tip 2: lay-out perfectioneren

Een scriptie moet een professioneel en strak uiterlijk hebben waar ook zorg in is gaan zitten. Zorg er dus voor dat je de lay-out van het hele document perfectioneert en dat het overal uniform is. Bekijk eens welk lettertype je gebruikt hebt voor tussenkopjes. Laat je ze inspringen? Klopt je inhoudsopgave eigenlijk wel? Kloppen alle paginanummers? Een veel voorkomend probleem met paginanummers is bijvoorbeeld dat het titelblad ook een paginanummer heeft. Dat hoort eigenlijk niet. Het titelblad is ook iets om over na te denken. Gebruik je een afbeelding? Ga je toch liever voor een strak design? Het is in ieder geval altijd beter om niet gewoon een wit vlak te doen: dat staat slordig en alsof je er geen zorg in hebt gestopt. Als je scriptiebegeleiding van Scriptium neemt in de afrondende fase van je scriptieproces kan een begeleider goed meedenken over het ontwerp van je titelblad.

 

Tip 3: basiseisen onderwijsinstelling

Als allerlaatste kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: pak nog eens de handleiding van je onderwijsinstelling erbij. De meeste onderwijsinstellingen brengen handleiding uit waarin heel fijn staat opgesomd aan welke basiseisen een scriptie moet voldoen. Er staat bijvoorbeeld in welk lettertype gebruikt moet worden, wat de regelafstand is, de lettergrootte, het gebruik van kopteksten en/of voetteksten, het gebruik van paginanummering en bijvoorbeeld de lay-out van de inhoudsopgave. Je kunt nog zo leuk een eind weg ontwerpen: als je scriptie op die basispunten niet voldoet aan de eisen, sla je de plank volledig mis.

https://www.scriptium.nl/