Zelf ontwikkelings onderwijs
Business / Marketing and Advertising

Waarom zou ik houten vloeren (laten) leggen?

Natuurlijk zijn er veel alternatieven voor houten vloeren – tapijt, tegels, steen en meer – maar alleen hout biedt een unieke combinatie van zowel profane voordelen zoals een lange houdbaarheid als echte psychologische bonussen. Het aangename gevoel dat een puur natuurlijke houten vloer, die voor het oog van de mens flatteert, kan worden bevestigd door de eigenaars van een parketvloer of rustieke plank. Deze vraag is daarom de eerste vraag die u zich moet stellen wanneer u bijvoorbeeld een appartement of huis wilt bouwen, kopen, renoveren of gewoonweg wilt verbouwen.

Wat zijn de voordelen van echte houten vloeren?

Al verschillen houten vloeren van elkaar alleen al door de verschillende houtsoorten. Ook dit is een vraag die u zich vast stelt als u toe bent aan iets nieuws of verandering. Houten vloeren gaan lang mee, langer dan bijvoorbeeld tapijt, waarvan bekend is dat ze er versleten uitzien na enkele jaren gebruik, vuil en andere ongemakken die het leven van een vloer “moeilijk maken”. Een houten vloer kan worden geschuurd als deze te versleten is of krassen en vlekken heeft. De bovenste millimeters van de houtlaag worden verwijderd, zodat het ruwe hout weer tevoorschijn komt – de vloer ziet er als nieuw uit. De vloer kan dan opnieuw worden geverfd of gewaxt/geolied om hem voor te bereiden op een nieuwe periode van gebruik. Houten vloeren kunnen dus een generatie lang en zelf nog langer meegaan. Bepalende factoren hierbij zijn de dikte van de houtlaag en de hoeveelheid hout die tijdens de renovatie van de vloer wordt geschuurd. Logisch: Hoe dikker de laag, hoe vaker de vloer geschuurd kan worden, hoe langer hij meegaat. De professionals van Bax Houthandel kunnen u hier prima over informeren.

Nog meer voordelen van een houten vloer

Luchtverontreinigende stoffen zoals die in sigarettenrook en uitlaatgassen worden gewoon door het hout opgenomen – de eerste van de twee belangrijkste gezondheidsvoordelen van houten vloeren. Maar dat is nog niet alles: houten vloeren werken ook als een natuurlijk airconditioningsysteem, omdat ze vocht uit de lucht opnemen of weer afgeven om een evenwichtig binnenklimaat te creëren dat een positief effect heeft op uw welzijn.

Houten vloeren zijn warm voor de voeten: terwijl tegels koud aanvoelen als je er blootsvoets overheen loopt.

Houten vloeren zijn (met de juiste plaatsing) uitstekende isolatielagen: Omdat ze gemakkelijk op warmte- en/of geluidsisolatielagen kunnen worden gelegd, verbeteren ze de bouwkwaliteit in niet onaanzienlijke mate. Houten vloeren besparen dan op natuurlijke wijze energie in vergelijking met niet-isolerende vloeren, terwijl de geluidsisolatie het harde contactgeluid in de omliggende kamers vermindert, wat anders door veel mensen als zeer storend zou worden ervaren.

De hygiënische eigenschappen van houten vloeren mogen ook niet worden vergeten – de tweede van de twee belangrijkste gezondheidsvoordelen van hout. Alle stof en vuil verzamelt zich in tapijten en is moeilijk te verwijderen – stofmijten en bacteriën van alle soorten broeden er in drommen in.