Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Verbouwen

De duurzame eigenschappen van hardhout

 

Weet jij niet naar wat voor meubilair je op zoek moet? Of ben je er nog steeds niet over uit welk soort hout het beste zou zijn voor in je tuin? De kans is groot dat je tijdens je zoektocht de naam hardhout meerdere keren voorbij hebt horen komen. Hardhout staat namelijk bekend om zijn hoge kwaliteit en weerbestendigheid. Veel mensen weten echter niet dat hardhout een verzamelnaam is voor verschillende soorten hout.

Soorten hardhout

De naam hardhout is op het eerste gezicht erg misleidend. Veel mensen gaan er namelijk vanuit dat het hier om één soort hout gaat. Niks is minder waar. De meeste soorten hardhout komen uit tropische bossen. Voorbeelden hiervan zijn acaciahout en cederhout. Toch zijn er ook een paar soorten hardhout die dichter bij huis gevonden kunnen worden. Misschien het meest bekende voorbeeld hiervan is eikenhout, dat uit Europese bossen komt. 

De eigenschappen van hardhout

Hardhout is dus een verzamelnaam voor verschillende soorten hout. Wat overigens ook goed is om hierbij te onthouden is dat niet al deze soorten hout echt hard zijn. Een paar hardhoutsoorten zijn zelfs zacht te noemen. Het enige wat deze houtsoorten echt gemeen hebben is dat ze allemaal van loofbomen komen. Loofbomen groeien in verhouding met andere bomen erg langzaam. Dit maakt het hout zelf compacter en robuuster, als je hard hout als brandhout zou gebruiken zou dit dan ook inhouden dat het vuur er langer van brandt. Dit maakt hardhout ook uitermate geschikt als je op zoek bent naar hout dat zeker weten een poos mee zal gaan.

Nadelen van hardhout

Over het algemeen wordt hardhout altijd gezien als een zeer gewilde houtsoort doordat het ontzettend lang meegaat voor een houtsoort. Toch heeft ook hardhout zijn nadelen. Een bekend voorbeeld hiervan is het feit dat hardhout krom kan gaan trekken. Het is daarom verstandig hardhout planken niet te lang te bewaren voordat je deze ergens in verwerkt. Een ander ervaren nadeel van hardhout is de prijs. Hardhout is in vergelijking met andere houtsoorten vrij prijzig, hier staat dan wel een betere kwaliteit hout tegenover. Voordat je een keuze maakt voor je volgende project of meubilair voor zowel binnen als buiten is het dus verstandig om je eerst te verdiepen in de verschillende eigenschappen van de soorten hout. Zo kom je later niet voor onverwachte verrassingen te staan.