Zelf ontwikkelings onderwijs
Business / Marketing and Advertising

Je eerste sollicitatiegesprek

Wanneer jongeren rond de 14 of 15 jaar zijn, beginnen ze vaak aan hun eerste baantje. Veel mensen beginnen met werken in een supermarkt, in de horeca, in een kas of ze hebben een krantenwijk. Rond die leeftijd is het fijn om een beetje je eigen geld te gaan verdienen. Ook is het leuk om nieuwe mensen te leren kennen op je werk.

Op een jonge leeftijd beginnen met werken heeft als voordeel dat je alvast kunt zien hoe het is om te werken voor een bedrijf en het is nog niet zo erg als je dingen niet weet. Hier leer je veel van en later in je werk zul je hier nog wel eens aan terugdenken.

 

Voor alles is een eerste keer en zo ook voor het sollicitatiegesprek. Als je een baantje wilt, ontkom je er meestal niet aan, je moet eerst gaan solliciteren. Als je dit nog nooit hebt gedaan, kan het best wel spannend zijn, want ja, wat moet je verwachten? Daarom geven we hier een paar tips.

 

Tip 1: Maak je niet te druk

Je hoeft niet ineens ‘de perfecte kandidaat’ voor de baan te zijn. Je bent gewoon jezelf en als ze denken dat je wel bij het team past, word je aangenomen. Doe je dus niet beter of anders voor dan je bent. Vooral bij bijbaantjes voor jonge mensen ligt de lat nog niet zo hoog, dus maak je niet te druk.

 

Tip 2: Weet waar je voor solliciteert

Je hoeft niet de hele geschiedenis van het bedrijf te kennen, maar zorg dat je weet wat het bedrijf doet en wat jij zult gaan doen. Zo kom je als een serieuze kandidaat over en kun je ook gerichter vragen stellen of beantwoorden.

 

Tip 3: De administratie

Voor de meeste bijbaantjes heb je geen diploma nodig, maar zorg toch dat je de belangrijke papieren bij je hebt, dan kun je die laten zien als ze er om vragen. Ze hebben ook persoonlijke gegevens van je nodig, bijvoorbeeld voor op je salarisstook. Als je via een vacaturewebsite gesolliciteerd hebt, dan hebben ze soms al gegevens van je ontvangen via de werving en selectie software.