facebooktwitter
Home Contact Partners Cookiebeleid
by - no comments
Piramide van Maslow

Wanneer je op een hogeschool hebt gezeten is de piramide van Maslow zonder twijfel weleens voorgekomen in je lesstof. In deze piramide worden de behoeftes van mensen op een hiërarchische ordening gerangschikt. We beginnen onderin, de belangrijkste behoeftes van de mens zijn lichamelijke behoeftes. Onder deze lichamelijke behoeftes verstaan we slaap, voedsel, drinken en gemeenschapNa de lichamelijke behoeftes komt de behoefte aan veiligheid en zekerheid. Onder deze behoefte verstaan we huizen, werk en relaties. Het gevoel van geld en onderdak zal hier gaan ontstaan. In het midden bevindt zich de behoefte aan sociaal contact. Dit is het gevoel van saamhorigheid zoals vriendschap, liefde en sociale relaties. Als ene laatste op de piramide hebben wij de behoefte aan waardering en erkenning. Onder deze behoefte verstaan we complimenten en de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. 

We gaan even verder in op de zelfontwikkeling. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan je zelfontwikkeling te werken. Iedereen kan zelf kennis en vaardigheden opdoen over onderwerpen waar ze geïnteresseerd in zijn: lees een boek of neem een cursus. Ook kun je jezelf ontwikkelen op het werkveld. Werkgevers bekijken deze zelfontwikkeling vaak vanuit de visie van vitaliteitsapk. Jezelf als werknemer ontwikkelen voor voordelige resultaten binnen een organisatie. Carrièrepoort is een HRD-bureau die zich hiermee bezighoudt. Klik hier om te kijken hoe zij te werk gaan. 

Boven in de piramide en wederom het lagere behoefte, is zelfontplooiingHet is beter om zelfstandig aan de verdere ontwikkeling van jezelf te werken en niet afwachten of bouwen anderen. Volgens de piramide van Maslow kan je pas hoger in de behoeftes komen wanneer de lagere behoeftes zijn bevredigd. Natuurlijk verschilt dit per persoon en leven wij niet allemaal volgens deze piramide. Het is wel een handig geheugensteuntje waar je op kan terugvallen, zodat je weer kan inzien wat belangrijk en onbelangrijk is in het leven. 

http://carrierepoort.nl/