Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Kinderen

De geschiedenis van kinderopvang

Kinderopvang is een essentieel onderdeel van de moderne samenleving, maar het is niet altijd beschikbaar geweest voor ouders. In dit artikel zullen we kijken naar de geschiedenis van kinderopvang en hoe het zich ontwikkeld heeft tot wat het vandaag de dag is. 

De vroege geschiedenis 

Kinderopvang in de vroege geschiedenis was voornamelijk een taak voor familieleden en buren. Moeders en grootmoeders namen de zorg voor kinderen op zich, terwijl vaders en grootvaders buitenshuis werkten. Er waren ook enkele religieuze instellingen die zich bezighielden met kinderopvang, zoals kloosters en weeshuizen. 

De Industrialisatie 

Met de komst van de industrialisatie in de 19e eeuw, veranderde de situatie van kinderopvang drastisch. Ouders moesten lange uren werken in fabrieken en hadden geen tijd om voor hun kinderen te zorgen. Dit leidde tot de oprichting van “baby farms”, waar baby’s werden opgevangen tegen betaling. Helaas werden deze baby farms vaak gerund door onervaren mensen en leidde dit tot onveilige omstandigheden en soms zelfs de dood van de kinderen. 

Ontwikkeling van kinderopvang als beroep 

Tijdens de jaren 1900 werd kinderopvang steeds meer gezien als een professionele carrière. Gepassioneerde vrouwen richtten kinderopvangcentra op en boden zorg voor kinderen aan. Deze centra waren vaak van korte duur en afhankelijk van donaties of subsidies. Deze centra zijn ook overal te vinden. Zo heb je kinderopvang in Heerenveen, kinderopvang in Haren en tal van andere plaatsen.  

Moderne kinderopvang 

In de jaren ’60 en ’70 kwamen er grote veranderingen in de kinderopvang. Vrouwen begonnen meer te werken buiten het huis en de overheid zette zich in voor het subsidiëren van kinderopvang. Kinderopvangcentra werden meer gestandaardiseerd en er kwamen meer regels voor veiligheid en kwaliteit van zorg. In de jaren ’90 werd de kinderopvang verder geprofessionaliseerd en werden er diploma’s en certificaten ingevoerd voor kinderopvangprofessionals.