Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Kinderen

Werken in het basisonderwijs? Dit moet je weten

Wil jij werken in het basisonderwijs of zit jij te denken aan een omscholing? Er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je begint met je baan of de opleiding. Voor meer informatie over werken in het basisonderwijs Klik hier om erachter te komen welke opties jij hebt en hoe dit precies in zijn werk gaat.

Waar kan jij terecht als jij wil werken in het basisonderwijs

Basisschool leraar worden, heb je hier een opleiding voor nodig, zo ja welke? Wat moet jij weten als jij een leraar wil worden? Wat verdiend een leraar gemiddeld en welke opties zijn er voor jou als jij je wil laten omscholen? Dit zijn allemaal vragen die belangrijk zijn om beantwoord te hebben voordat jij begint met een nieuwe baan of met je opleiding om leerkracht te worden in het basisonderwijs. Laten we beginnen bij het begin, hoe wordt je leraar op een basisschool en welke opleiding heb je nodig.

Wat voor vakken geeft een basisschoolleraar

In het basisonderwijs geef je verschillende vakken aan één of meer groepen, in het voortgezet onderwijs specialiseer jij je in één of meer vakken, maar niet allemaal. Dit is het grootste verschil tussen een basisschoolleerkracht en een leraar in het voortgezet onderwijs. Denk aan verschillende vakken op een basisschool zoals rekenen, Nederlands, Engels, geografie en geschiedenis. Je hebt een uitgebreide kennis nodig en dit leuk vinden om toe te passen in de vakken die jij geeft aan de leerlingen. Daarnaast geef je les aan leerlingen van een jonge leeftijd, dit betekent dat jij ook bepaalde discipline meegeeft aan de kinderen en een stukje opvoeden.

Welke opleiding kan je volgen

Meerdere wegen leiden naar Rome, maar laten we beginnen met de Pabo. De Pabo is een school speciaal voor mensen die straks in het onderwijs willen werken met de juiste papieren. Dit is een HBO-opleiding, deze duurt vier jaar en je kiest tijdens deze opleiding ook de leeftijd van kinderen waar jij straks les aan wil geven. Bijvoorbeeld van vier jaar tot acht, dit is de onderbouw. Of kinderen van acht tot en met twaalf, dit is de bovenbouw.

Wat moet jij weten over de opleidingen

Daarnaast kun je kiezen om na je propedeuse van de PABO opleiding een ALPO opleiding te volgen. Je volgt dan in vier jaar tijd én de PABO- en de opleiding aan de universiteit. Deze combinatie is als je geïnteresseerd bent in onderwijs- en pedagogiek. Mocht je boven de 21 jaar oud zijn en al een HBO-opleiding hebben afgerond in een ander veld, dan kun je ook kiezen voor het ZIJ-instroomtraject. Als jij jouw diploma voor een andere opleiding al hebt gehaald maar toch omgeschoold wil worden tot basisschoolleraar, dan kun je de opleiding in twee jaar afronden. Dit is een speciaal traject en niet voor iedereen geschikt.