Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Bedrijven

Carrièreswitch? Ook hier zou je aan moeten denken

We denken er allemaal wel eens over na om ons leven te veranderen. Zo ook wanneer het om werk gaat. Bij werk zijn er veel aspecten  welke van invloed kunnen zijn. In deze blog gaan we verschillende aspecten bij langs welke nogal een worden vergeten en kunnen verschillen per branche.

Fysiek of mentaal

Wanneer je een fysieke baan bent gewend. Dan kan het een grote stap voor je zijn om te switchen naar een baan waar je je hoofd meer voor nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld jarenlang productiemedewerker bent geweest, of in het magazijn aan de gang was, Zul je een hele andere soort moeheid ervaren na een dag werken dan wanneer je op het kantoor zit.  Hier is natuurlijk niets mee, maar het is verstandig om van te voren na te gaan wat bij jou persoonlijk past.

De mensen

De mensen met wie je werkt zijn natuurlijk van grote invloed op hoe je voelt. Over het algemeen kun je stellen dat er een verschil zit in het type mens per baan. Bij een baan waar je buiten werkt in weer en wind, kan er bijvoorbeeld eerder een open en harde mentaliteit zijn. Wanneer je als boekhouder op kantoor werkt, is de kans groot dat dit een ander verhaal is. Daarentegen kan de mentaliteit bij een baan van gelijke aard, bijvoorbeeld als verkoper, weer vrij gelijk zijn. Je kunt immers zowel een vloerkleed als een bureaustoel kopen van eenzelfde persoon. Het kan daarom verstandig zijn om je vooraf te verdiepen in de bedrijfscultuur per branche, alvorens je erin stapt.

Weersomstandigheden en temperaturen

Als je bijvoorbeeld gewend bent om in een winkel te werken, en je gaat over naar een baan op de markt, dan heb je te maken met andere omstandigheden. Het kan behoorlijk afzien zijn wanneer je een dag in de kou staat. Het is belangrijk om na te gaan of je hier tegen kunt. 

Wanneer je bijvoorbeeld van een baan in de bouw, naar een baan als schilder gaat, zal het verschil minder groot zijn. Wanneer je bijvoorbeeld van een baan als verkoper in een winkel naar een baan als barbediende in een nachtclub gaat, dan is het tegenovergestelde van toepassing; zeker wanneer het binnendruk is, kan de warmte flink oplopen. Niets mis mee, zolang het maar bij je past.