Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Onderwijs

De wetenschap achter informatica

Informatica is de studie van computers en computersystemen, dus het omvat de meeste interacties waarbij computers betrokken zijn.

Wat doet een computerwetenschapper?

Computerwetenschappers houden zich gedeeltelijk bezig met computerhardware – hardware-organisatie en -architectuur – maar zij onderscheiden zich van computer- of elektrotechnici door hun focus op software als een medium om computerhardware te besturen.

Computerwetenschappers bestuderen de formele programmeertalen die worden gebruikt om software te beschrijven, maar computerwetenschap is meer dan alleen computerprogrammering. De volledige levenscyclus van software, met inbegrip van de specificatie, het ontwerp, de codering, het testen en de evolutie ervan, wordt door computerwetenschappers bestudeerd via software engineering.

Computerwetenschappers houden zich bezig met software in de kern van computersystemen door de studie van besturingssystemen, netwerken, architectuur en grafische voorstellingen. Zij gebruiken software ook om de interactie van systemen met de mens te vergemakkelijken, zoals bij het opzoeken van informatie en het verwerken van natuurlijke taal. In toenemende mate streven computerwetenschappers ernaar software te maken die autonoom kan werken en problemen kan oplossen met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning.

Computerwetenschappers hebben de verplichting de sociale en ethische gevolgen te begrijpen van wat zij creëren. Naarmate de samenleving zich ontwikkelt om steeds grotere hoeveelheden gegevens te produceren en te verwerken, moeten computerwetenschappers de veiligheid en integriteit ervan waarborgen. Het snelle tempo waarin de computertechnologie verandert, introduceert ook nieuwe problemen op het gebied van online cultuur, privacy en intellectueel eigendom, waar computerwetenschappers zich voortdurend mee bezig moeten houden.

Hoe weet ik of een ICT opleiding iets voor mij is?

Informatica is ideaal voor mensen die beide kanten van hun brein aan het werk willen zetten. De ICT opleiding die wij aanbieden kunnen je leren om meer analytisch en logisch te zijn, maar tegelijkertijd moet je ook leren om creativiteit en innovatie te omarmen. Klinkt dit als iets waarin je geïnteresseerd zou zijn?

Zo ja, dan moet je ook aan het volgende denken:

– Vind je het leuk om puzzels op te lossen?

– Hou je van technologie?

– Zou je het leuk vinden om manieren te bedenken om computers en mobiele apparaten beter te maken?

– Ben je bereid om energie te steken in het verbeteren van je wiskundige vaardigheden?

– Ben je geïnteresseerd in het leren van computertalen?

– Is een web developer opleiding of data engineer opleiding iets voor mij?

Computerwetenschappen kunnen leiden tot boeiende en lucratieve loopbanen en zijn ideaal voor mensen die graag voortdurend bijleren en zich aanpassen aan nieuwe technologie.

Carrièremogelijkheden na een ICT opleiding

Met een bachelor’s degree in de informatica kan jij een nieuwe stap in jouw loopbaan zetten als:

– Software ontwikkeling

– Software engineering

– Software architectuur

– Systeemanalyse

– Netwerkbeheer

– Databankbeheersystemen

– Web developer

– Data engineer

– En nog veel meer gebieden . . .