Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Onderwijs

Een schoolactiviteitendag organiseren, steek er een stuk techniek in!

Een techniekles past perfect in je activiteitendag

Wanneer je voor je school een activiteitendag wil organiseren, denk je misschien onmiddellijk aan sport, muziek, zang… Maar er zijn nog een heel aantal andere domeinen die in aanmerking komen voor je activiteitendag. Neem nu techniek. Een activiteitendag organiseren rond techniek kan een heel andere wereld voor veel van je leerlingen laten opengaan. Zelfs kinderen die niet zo technisch aangelegd zijn, leren spelenderwijs hoe ze kunnen omgaan met techniek. Ze creëren zelf zaken, en dat maakt het juist zo prettig. Stilaan ontdekken ze dat techniek ook best wel interessant en leerzaam kan zijn en dat het best wel kan aansluiten op hun leefwereld. Kies je activiteiten zorgvuldig uit en techniek wordt een succes!

Techniek moeilijk? Zeker niet!

Techniek kan afschrikken, maar dit is zeker niet nodig. Een workshop onder de vorm van een techniekles basisschool wordt altijd gegeven, rekening houdend met de leeftijd en de leefwereld van het kind. Zo zal bijvoorbeeld een workshop Virtual Reality of een workshop Filmtechnieken heel dicht aanleunen bij de interesse van het kind. Er worden links gelegd tussen techniek en wat je met deze technieken kunt doen. Zeefdrukken of etsen wordt in een workshop zowel technisch als speels aangeleerd. De drempel naar techniek wordt kleiner in een workshop.

Hoe je activiteitendag invullen met techniek?

Een mogelijkheid is dat je voor elke klas een dagworkshop organiseert. Een andere mogelijkheid is dat je workshops voor verschillende technieken openstelt voor verschillende klassen en dat je de leerlingen laat kiezen voor welke techniek ze gaan. Zo kiezen ze gericht en ze kiezen misschien andere technieken dan ze van zichzelf hadden verwacht. Augmented reality of een eigen podcast maken bijvoorbeeld vergt technieken die kinderen niet onmiddellijk kennen, maar in een workshop wordt het allemaal duidelijk. Het grote voordeel van technische workshops is dat kinderen zelf mogen aan de slag gaan. Het blijft niet bij de theorie, ze mogen heus wel experimenteren, falen en opnieuw beginnen. In een veilige omgeving leren ze stap voor stap een bepaalde techniek aan. Ze krijgen inzicht in zichzelf en leren dat er buiten hun eigen wereldje nog een heel andere wereld bestaat die ze mogen ontdekken.

https://kleinkunstig.nl