Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Onderwijs

Rijinstructeur worden? Zo doe je dat!

Rijinstructeur zijn is een opwindende carrière: Elke dag is een nieuwe ervaring omdat iedereen die je lesgeeft uniek is. Ook herhaalt geen enkele rijles zich ooit. Wij, als rijschool, zijn zeer bedreven in afwisseling! Wil jerijinstructeur worden? Dan zijn er bepaalde criteria waar je aan moet voldoen. In deze blog leggen we je alles uit!

Diploma’s

Aan de diploma-eisen moet worden voldaan om rijinstructie te mogen geven. Het volgen en succesvol afronden van de ‘Instructeursopleiding B’ is de eerste stap in de instructeursopleiding. Je hebt een rijbewijs B en een schooldiploma van lbo, vmbo, of mavo nodig om deze opleiding te kunnen volgen. Een havo-overgangsdiploma klas 3-4 is ook gunstig. Heb je geen diploma op dit gebied? Dan is er geen reden tot zorg. Via IBKI kun je een geschiktheidstest afleggen.

Hoe word ik rijinstructeur?

Instructeursopleiding B is de eerste cursus van elke rijinstructeursopleiding. Je kunt met een certificaat voor deze rijinstructeursopleiding autorijles geven, maar ook andere aanvullende opleidingen volgen. Bijvoorbeeld, voor motorlessen of aanhangwagen rijlessen.

De Instructeursopleiding B bestaat uit 3 onderdelen:

Fase 1: Vaardigheid verkeersdeelname

In de eerste fase van de cursus draait alles om jouw rijvaardigheid. Het theoretische gedeelte van deze fase is dan ook gericht op onderwerpen als wet- en regelgeving, veiligheid en rijprocedures. In het praktijkgedeelte gaat het om jouw rijvaardigheid als beginnend bestuurder. Hierbij gaat het onder andere om het uitvoeren van specifieke handelingen en het veilig rijden als beginnend bestuurder. Beide delen worden gevolgd door een IBKI-examen aan het eind.

Fase 2: Lesgeven

Heb je de eerste fase van de opleiding afgerond? Dat is uitstekend, nu is het tijd om je te richten op je talenten als leraar. In deze fase leer je hoe je lessen maakt, maar ook hoe je ze uitvoert en leerlingen beoordeelt. Aan het eind van deze periode moet je twee theoretische examens afleggen: ‘Didactiek’ en ‘Coaching’ bij IBKI.

Fase 3: Stage

In de derde fase ga je alles toepassen wat je tot nu toe geleerd hebt tijdens de stage. Deze stage neemt 40 uur in beslag, waarvan maar liefst 35 uur op de voorstoel van de lesauto. De overige vijf uur breng je door op de achterbank. Uiteraard staat jouw supervisor aan je zijde voor ondersteuning en begeleiding. Aan het einde van deze fase geef je als examen een rijles aan een ‘echte’ leerling. Omdat deze persoon nog geen rijbewijs heeft, is het aan jou om hem of haar veilig te leren rijden. Ook dit examen wordt afgenomen door het IBKI.

Wat nu?

Heb je Instructeursopleiding B afgerond? Er zijn veel meer opties voor je beschikbaar nu je de Instructeursopleiding B hebt afgerond! Je kunt je eigen rijschool beginnen, bij een bestaande rijschool gaan werken of extra lessen volgen. Natuurlijk sluiten ze elkaar niet uit.

We hebben het er al eerder over gehad: Instructeursopleiding  B is het begin. Daarna kun je aanvullende instructeursopleidingen volgen:

– Aanhanger: Instructeursopleiding E

– Motor: Instructeursopleiding A

– Vrachtwagen: Instructeursopleiding C

– Bus: Instructeursopleiding D

Het is ook vermeldenswaard dat, naast de Instructeursopleiding B, voor elk van deze cursussen een geldig rijbewijs vereist is in de betreffende categorie!

Hoe lang is een WRM-certificaat geldig?

Een WRM Certificaat is de titel die aan uw instructeursopleidingsdiploma wordt gegeven. Na het behalen van je diploma is deze vijf jaar geldig. Gelukkig hoef je na die vijf jaar niet de hele opleiding over te doen. Je kunt een WRM-opfriscursus volgen bij dezelfde opleider of bij een andere opleider.

Opleiding tot rijinstructeur volgen?

Voel je je na het lezen van deze blog klaar om aan de slag te gaan met je rijinstructeur opleiding? Dat is geweldig! Er kunnen immers niet genoeg doorgewinterde instructeurs op de weg zijn. Of ben je nog niet helemaal overtuigd en heb je nog wat vragen? Dat kan natuurlijk ook. Wacht dan niet langer en neem meteen contact met ons op. We helpen je graag verder!

https://www.rijschoolacademie.nl/