Zelf ontwikkelings onderwijs
Business / Marketing and Advertising

Waar kan je karpers vangen?

Het vinden van karper is misschien wel de beste methode om de karper ook daadwerkelijk te kunnen vangen. De kans dat er net een karper voorbij komt zwemmen is namelijk op sommige wateren niet zo groot. Daarbij is bekend dat de vis in bepaalde delen van het jaar dicht bij elkaar zwemmen en dus op grote delen van het water bijna tot geen karper te vinden is. Mocht je juist op de plek belanden waar de karper dan wel is, kan je juist een hele leuke visdag meemaken. Om je te helpen de karper te vinden zijn hieronder enkele tips neergezet om je hierbij te helpen. 

 

Denk als een vis!

Net als alle dieren en mensen, zijn ook karpers gewoonte dieren. Zeker in het begin van het jaar genieten we ontzettend van de eerste (warme) zonnestralen lekker uit de wind. Hierdoor is het soms echt warm te noemen en een stuk beter, dan wanneer we op de wind gaan staan in de schaduw. Als je al wat jaartjes in de hengelsport rondloopt herken je deze patronen ook bij de karper goed. 

Aangezien karper afhankelijk is van de watertemperatuur, om onder andere eten te verteren, is deze extra warmte een duidelijk reden om uit de winterstand te komen. In dit vroege voorjaar kan je dan ook hele troepen karpers vinden in ondiepe plaatsen, met veel zon en weinig wind. Naast de warmte komt hier het verdere onderwaterleven ook eerder op gang, waardoor het vinden van eten, naast warmte, nog meer voordelen biedt. Mocht dit eten nu net een lekker bol van een visser zijn, dan gaat deze met beperkte schroom snel naar binnen. Even je hengel in het riet, je vismolen open en genieten van de natuur wachtend op een eerste voorjaarse karper. 

Na de eerste warme dagen gaat de karper zich opmaken voor de paai. Hiervoor wordt eerst regelmatig gegeten om op gewicht te komen, waarna soortgenoten worden opgezocht voor de paai. Deze paai vindt vaak op dezelfde plek als voorgaande jaren plaats. Eenmaal deze plek gevonden, dan kan je hier regelmatig karper treffen. Ideaal om hier je lijnen nat te maken.

In de zomer verspreidt de vis zich weer en is vaker aan de oppervlakte te treffen. Zeker bij het in grote getalen uitkomen van insectenlarven. Richting de winter is het diepere water weer warmer, waardoor je meer naar het einde van het jaar de vis beter diep kunt zoeken. 

https://www.sportvisgigant.nl/