Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Bedrijven

Wat voor vragen krijg je op het auto theorie-examen?

Voor je je auto rijbewijs kunt halen, heb je eerst je theorie-examen nodig. Deze kan je bij het CBR halen. Nadat je het theorie-examen gehaald hebt, is deze 18 maanden geldig. Vanaf je 16e kan je je theorie-examen halen.

De voorbereiding

Voordat je begint met leren kan je het beste je theorie-examen alvast aanvragen. Het kan soms namelijk even duren voordat je een plekje hebt. Het theorie-examen vraag je aan bij het CBR, met gebruik van je DigiD. Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met een theorie boek, of door de stof te leren door middel van een cursus.

Het theorie-examen

Het theorie-examen bevat 65 vragen, die ondergebracht zijn in verschillende categorieën. De vragen gaan over verkeersregels, inzicht en het herkennen van gevaren. Per onderdeel moet je een bepaald aantal vragen goed hebben.

Het theorie-examen wordt op een touchscreen gemaakt. Tijdens een theorie-examen krijg je te maken met verschillende soorten vragen, zoals ja/nee vragen, meerkeuzevragen, sleepvragen, invulvragen en hotspotvragen. De meerkeuze- en ja/nee vragen kan je beantwoorden door op het touchscreen op het juiste antwoord te drukken. Bij sleepvragen kan je het antwoord geven door een button naar de juiste plaats in de afbeelding te slepen. Bij invulvragen kan je het antwoord geven door een getal in te voeren of aan te vinken, en bij hotspotvragen moet je de juiste afbeelding kiezen.

Hoeveel fouten mag je maken?

Voor de categorie gevaarherkenning moet je 13 van de 25 vragen goed beantwoorden. Voor het onderdeel kennis mag je slechts 2 van de 12 vragen fout hebben, en bij het onderdeel inzicht 3 van de 28.

Een standaard theorie-examen auto duurt ongeveer 30 minuten. Mocht je een examen hebben met extra tijd, of een individueel begeleid theorie-examen, dan heb je 15 minuten extra. Als je moeite hebt met lezen of om een andere reden het examen met 15 minuten extra maakt, kan je de vragen ook laten voorlezen door een computerstem.